Виолета Коритарова: МРРБ дължи 200 млн. лв. на пътните строители

5457
Виолета Коритарова: МРРБ дължи 200 млн. лв. на пътните строители
Снимка: Пресцентър на МРРБ

МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени, но неразплатени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова.

Това заяви пред БНТ служебният регионален министър Виолета Коритарова.

„Пътищата няма да се оправят с магическа пръчка и за кратък период от време, но трябва да се започне тяхното поддържане. В последните 3 години те не са ремонтирани, защото няма действащи договори за текущо поддържане" каза още тя. Още: Министър Коритарова: Първият участък на АМ "Хемус" ще е готов до края на годината

Ключов ремонт тръгва от юни

В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе, посочи минъстърът. Дейностите ще продължат две години. Стойността им е 45 млн. лв., които са осигурени от бюджета. Ще се обнови българският участък от съоръжението, което не е ремонтирано от 70 години. Ще се подмени цялата конструкция – панели, хидроизолация, пътната настилка и останалите елементи. Движението няма да се спира. Ще се преминава еднопосочно, като трафикът ще се регулира със светофар.

За да се облекчат максимално пътуващите, АПИ ще проведе информационна кампания, която ще информира за организацията на движение и алтернативите за пътуване. До края на месец юли предстои да се пусне и фериботна линия между България и Румъния, която също ще облекчи трафика. Още: "Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Пътищата са зле

„Състоянието на пътищата е незадоволително и всички ние като водачи виждаме това. Затова на среща с ръководството на АПИ и с областните пътни управления в страната възложих да бъде изготвен анализ в рамките на една седмица, за да се знае къде трябва да се планират належащите ремонти", подчерта министър Коритарова.

Основните действия, които ще бъдат предприети, е осигуряване на безопасност на критичните точки на пътната инфраструктура, почистването на треви и храсти, възстановяване на пътната маркировка и липсващите пътни знаци, премахване на елементите, които пречат на видимостта на кръстовищата.

По думите на Коритарова са извършвани само аварийни ремонти, но и там финансовият ресурс вече е изчерпан. "Затова първото нещо, което съвсем отговорно реших, беше възстановяването на работата на комисиите за избор на изпълнители", поясни Виолета Коритарова. Още: Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Катастрофата срай Аксаково с Кирил Петков

По отношение на тежката катастрофа край Аксаково с кола на НСО и загинал човек и спешното преасфалтиране на въпросния участък, Виолета Коритарова каза, че са установени пропуски в работата на служителите от ОПУ-Варна и няма синхронизация и координация в действията на институциите.

"Действително в участъка на пътя Варна - Добрич на територията на област Варна са предвидени през май да бъдат извършени ремонтни дейности. Възлагането е още на 13 май. И ние, и прокуратурата ще свършим отговорно своята работа, за да разберем причините за поставянето на асфалта", подчерта регионалният министър.

Къде ще има ремонти

Автомагистрала "Тракия" има нужда да се ремонтира в участъци в областите Сливен и Ямбол, но това ще стане след края на активния туристически сезон, за да не се създават тапи по пътищата. Мерки се взимат и по АМ „Струма“, където днес заради очаквания трафик от Гърция и Банско към София е въведена временна организация на движение, спрени са и тежкотоварните автомобили, посочи Коритарова. Още: В последния празничен ден: Отклоняват тировете по "Струма" и "Хемус"

По отношение на изграждането на АМ „Хемус“ тя съобщи, че в последните години строителството е било преустановено, но встъпвайки в длъжност е заварила стартирали дейности по индексирани договори. „За да започнат обаче реални строителни дейности първо трябва да се санират започнатите участъци, за да са във вида, в който бяха през 2021 г. „До края на годината ще бъде завършен участък 1 от магистралата между Боаза и Плевен, а втори и трети етап до края на 2026 г. Там са възстановени всички дейности. За участък 9 – между Шумен и Търговище предстои издаването на разрешение за строеж, което значи, че и там може да се работи. Обезпечават се и останалите трасета. „За съжаление вместо да говорим за приключваме на магистралата, ние започваме отново да строим“, коментира още Коритарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ отказа на ГЕРБ, няма да участва в преговори за правителство

Йотова: Всичко е в ръцете на ГЕРБ, надявам се на диалог

ГЕРБ-СДС покани партиите на преговори, ето графика

Първото заседание на новия парламент: Радев официално каза кога

Проф. Светослав Малинов: Мнозинството е оформено и ще е от три партии

От днес: Стартира новият политически сезон и разговорите за кабинет

Петър Курумбашев: Борисов трябва да реши дали ще направи компромис, или е твърде голям

Пламен Димитров: Правителство ще има, но дали ще е стабилно?

Цветелина Пенкова: С гласуването си гражданите показаха, че искат политики с реална стойност

Радан Кънев не вижда бъдеще за коалицията ПП-ДБ в сегашния ѝ вид

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика