Мляко - вдига или сваля холестерола

63357
Мляко - вдига или сваля холестерола
Снимка: iStock

Малко храни предизвикват толкова противоречия, колкото млякото. Някои експерти твърдят, че това е много здравословна напитка и трябва да се пие непреработена. Други са на мнение, че млякото причинява храносмилателни смущения. Руски експерти коментират какви са ползите и вредите от този продукт, кой трябва да го консумира и в какви случаи е по-добре да се откажете от консумацията му.

Как млякото влияе на холестерола?

"Когато става въпрос за консумация на мляко, основното е мярката. Ако човек толкова харесва млякото, че започне да пие само него, проблемите няма да закъснеят: диабет тип 1, остеопороза (т.е. разрушаване на костите), множествена склероза и сърдечно-съдови заболявания. При мъжете прекомерната консумация на този продукт повишава риска от рак на простатата, а при жените – рак на яйчниците и гърдата. Млякото може също да повиши нивата на холестерола, да увеличи вероятността от обриви и да причини храносмилателни проблеми - подуване на корема и дисфункция на червата", споделя руският лекар Ирина Бородина.

Трябва ли да се откажете от млякото след 50 години?

"По-добре е да не пиете мляко вечер и особено преди лягане. Ако това правило не се спазва, въглехидратният метаболизъм, нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност могат да бъдат нарушени", съветва специалистът

Кой не трябва да пие мляко?

Толерантността към млякото намалява с възрастта, предупреждават лекарите. Ако забележите, че млякото се понася по-лошо, трябва да преминете към продукт с ниско съдържание на лактоза или без лактоза, да сварите млякото и да го добавите към други напитки.

Но непоносимостта далеч не е единственото противопоказание. Например, ако сте с наднормено тегло, също е по-добре да не пиете много мляко: млечната захар и млечните мазнини се усвояват лесно, което само влошава проблема.

"Съвременният човек е склонен към преяждане. В определени ситуации не е полезно да се консумира мляко, което съдържа лесно достъпни мазнини, протеини и въглехидрати. Необходимо е да се гарантира, че потреблението на енергия и разходът са в баланс", казва доктор Елена Ходикина. 

Тя съветва хората с наднормено тегло да консумират продукт с масленост 2,5%.

Също така е по-добре да изключите млякото от диетата по време на обостряне на възпалителни чревни заболявания (цьолиакия, болест на Crohn, улцерозен колит). В случай на остра чревна инфекция лекарите препоръчват да се откаже не само от пълномаслено мляко, но и от млечни и зърнени продукти и изделия, приготвени с мляко.

Полезно ли е млякото?

Лекарите са единодушни: млякото в разумни количества е полезни за всички, които нямат непоносимост или алергия.

„Млякото наистина е полезно в някои отношения, но не и в други“, казва гастроентерологът Александра Мизникова.

„Цялата шумотевица за опасностите му се дължи на факта, че с напредване на възрастта количеството лактаза, ензимът за смилане на млякото, намалява. И следователно млякото причинява стомашно разстройство, диария и други проблеми след приемането му. Но бих посъветвала на децата да се дава мляко, тъй като то съдържа много калций, който е полезен за растежа.

Колко мляко трябва да пиете на ден?

При добра поносимост на децата се разрешават 300 ml на ден, а на възрастните - до 400 ml пълномаслено (т.е. с непроменен състав) мляко, напомня д-р Ирина Бородина.

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Желязо - когато се събудите, калций - през нощта: Кога да пиете витамини и минерали?

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Топ 10 на най-добрите храни при липса на серотонин

Лекар: Ментата е най-полезна за това

Лекар: Възрастните хора ТРЯБВА да пият вода с тази подправка

Лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат тиквички

Всеки, който яде този плод, живее повече от 80 години

Какво да правите, ако ставите ви хрущят по цялото тяло?

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Тези симптоми издават стареене на тялото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com