Вотът на недоверие не успя

Вотът на недоверие не успя

Парламентът отхвърли вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. От 217 народни представители 86 бяха „за", 111 – „против", а 20 се въздържаха, предаде Стандарт нюз.

В обяснението си на отрицателен вот лидерът на БСП Сергей Станишев обяви от парламентарната трибуна, че истинските мотиви за вота на недоверие са били да се делегитимира парламентът. „Гласувах против, поради три основни съображения. Първо, в мотивите и поведението на ГЕРБ пролича едно разбиране за това каква е работата на опозицията, което не разбирам. Цитирам лидера на ГЕРБ – работата на опозицията е да пречи на работата на парламента и на правителството. Истинските мотиви нямат нищо общо с функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране. Истинските мотиви са делегитимацията на парламента", посочи Станишев.

„Само неуважението към институциите дава сила на тази парламентарна група. Имаме нужда от опозиция и тя трябва да бъде подкрепена, за да бъде работеща и да има смисъл. ГЕРБ трябва да работи като конструктивна опозиция. Моето гласуване „против" е косвена подкрепа за конструктивната опозиция", каза Станишев.

Бойко Борисов отвърна от трибуната, че народът е поставил ГЕРБ като първа политическа сила. "И когато говорите от името на народа, признайте това", препоръча лидерът. Борисов се обърна към Волен Сидеров и призна че е прав, че без Атака няма парламент. "Не сте спечелили изборите, затова не трябва да сте на власт", обърна се Борисов към лявата половина на парламента. "Спечелете веднъж избори и тогава излезте на трибуната ни давайте акъл", отсече Борисов.

От името на ДПС лидерът Лютви Местан заяви, че "с цялото си поведение ГЕРБ казват – как си позволихте да ни вземете властта".

Местан поясни, че депутатите от ДПС са гласували против вота на недоверие, не само, защото подкрепят кабинета и неговата програма, а защото "този вот на недоверие с мотивите, които е внесен, с процедурата, по която се движеше парламентарната опозиция, всъщност отбеляза падението не на парламентаризма, а падението на една парламентарна опозиция". "Трите възхитителни победи, които отбеляза ГЕРБ през миналата седмица с трите провалени заседания са победа на деструкцията. Това не може да се уважава", заяви Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика