Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

19442
Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат
Снимка: БГНЕС

Депутатите от бюджетна комисия ограничиха рекламата на хазарта и на практика забраниха на бедните да залагат. Това се случи с изменения в Закона за хазарта, които бяха приети на второ четене от комисията. Окончателното решение предстои да бъде взето от парламента, който днес заседава извънредно по темата. Законопроектът беше предложен от ГЕРБ и ДПС и идеята е повечето разпоредби да влязат в сила само 3 дни след обнародването му в "Държавен вестник": Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Хазарт ще има, но не за всички

Недееспособните няма да могат да получават билети или талони за участие в традиционна лотария, тото игри и томболи.

Няма да се допускат до хазартни игри лица, които получават месечна социална помощ, лица с психични разстройства и такива, поставени под запрещение. Тези забрани ще влязат в сила от 1 януари 2025 г. 

Хазартни игри с игрални автомати и в игрално казино се организират само в границите на урбанизираната територия на населени места с над 10 000 жители по официални данни на НСИ, с изключение на национални курорти по смисъла на Закона за туризма, населени места, отстояващи на не повече от 30 км от шосейните, железопътните и речните гранични КПП-та. Собствениците на казина и игрални зали ще имат 3 години да ги премахнат. 

Ограничава се рекламата на хазарта

Текстовете предвиждат забрана за рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, с изключение на излъчването на тиражите ва Държавното предприятие "Български спортен тотализатор", и тяхното анонсиране на обществени места, включително фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии, включително и интернет страници, върху имущество държавна собственост и общинска собственост, върху външни рекламни съоръжения в повече от 5 на сто от общата рекламна площ на всеки доставчик на рекламни услуги чрез външни рекламни съоръжения.ОЩЕ: Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Каква реклама се допуска?

Допуска се реклама на хазартни игри: върху външно изградени съоръжения тип билборд, находящи се на разстояние не по-малко от 300 метра от ясли, училища, висши училища, читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития, както и от обекти, в които се предоставят социални услуги на деца и младежи, върху спортна екипировка, спортни зали, стадиони и басейни, материали и продукти на спортни федерации, клубове, сдружения и организации, освен върху спортна екипировка, предназначение за ползване от малолетни и непълнолетни лица.

В разрешената реклама се допуска обявяване на наименованията, вида и разновидността на хазартните игри, регистрираната търговска марка на организатора, а при провеждане на мероприятие наименованието на организатора.

Организаторите на хазартни игри, получили лиценз, имат право да спонсорират мероприятия, подпомагащи спорта, културата, здравеопазването, образованието, социалното дело, както и дейности, свързани с превенция и лечение на хазартно зависими лица, при спазване на ограниченията. ОЩЕ: Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Кой ще осъществява надзора?

СЕМ ще осъществява надзор на рекламното съдържание в медийното пространство. В случай, че СЕМ установи факти и обстоятелства, имащи характер на нарушения на нормативните актове при осъществяване на реклама, следва да се сезира НАП. 

Лицензи и инвестиции

Депутатите решиха лиценз за игри с игрални автомати да може да бъде издаден само на дружество с ограничена отговорност или на акционерно дружество с изцяло внесен капитал на минимална стойност 750 000 лв. или левовата равностойност в друга валута. Инвестициите трябва да бъдат поддържани в размер не по-малък от установения минимален размер през целия период на издадения лиценз. ОЩЕ: Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

По повод 24 май: Румен Радев се среща с папата

Радев след катастрофата с Кирил Петков: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо

Вътрешният министър обясни защо Кирил Петков се охранява от НСО

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Социолог: Синхронът между ГЕРБ и ДПС става все по-видим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика