5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

3890
5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате
Снимка: Instagram

Плодове в режима за отслабване - има много митове около включването им в хранителния режим. Диетологът Каролина Марголис опровергава 5 от тях.

Плодовете не трябва да се ядат, защото съдържат много захар

"Това е една от най-големите грешки относно плодовете. Те определено не са „лоши“ за вас – има голяма разлика между естествената захар в плодовете, наричана още фруктоза, и добавената захар в някои преработени храни. Фруктозата е вредна само в големи количества, която трудно може да се набави в излишък в натурален вид от плодовете", споделя диетологът.

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Плодовете са и една от най-питателните храни, които съдържат много необходими за човека вещества – витамини, минерали, антиоксиданти, както и диетични фибри. Можете също така да си набавите от тях високо съдържание на вода, което означава, че могат да ви помогнат да контролирате апетита си и да ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време.

Плодовете провокират напълняване поради високото си съдържание на въглехидрати

"Да, плодовете съдържат въглехидрати, но те са здравословни и идват предимно от диетични фибри. Те помагат да поддържате чревния микробиом в ред, помагат ви да останете сити и да поддържате стабилно ниво на кръвната захар. И колкото повече диетични фибри има в диетата ви, толкова по-добре е за загубата на тегло, защото плодовете са естествен източник на фибри", казва диетологът.

Въглехидратите не трябва да се избягват, защото те осигуряват както мозъка, така и тялото ви с енергия и могат да поддържат функциите на тялото и други дейности.

Авокадото води до наддаване на тегло

"Ето един плод, който често се изключва, когато се опитвате да отслабнете - но без причина. Въпреки че авокадото е с относително високо съдържание на мазнини, то все още е много здравословна храна, която може да ви помогне в усилията ви за отслабване. Фактът, че трябва да се откажете от мазнините, за да отслабнете, е мит. Всъщност редовната консумация на здравословни мазнини – точно такива, каквито се намират в авокадото – означава, че можете по-добре да контролирате апетита си и да останете сити", казва специалистът.

Смесването на плодове разгражда фибрите

"Много хора отказват смутита с плодове, защото са убедени, че това води до разрушаване на фибрите и намаляване на количеството на хранителните вещества. Всъщност това не е вярно. Ето какво всъщност се случва - поради процеса на окисляване чрез смачкване на плодовете, определено количество хранителни вещества може действително да бъде загубено. Но това се случва след известно време - отнема около час. Така че, ако направите смути и го изпиете веднага, няма от какво да се притеснявате", казва диетологът.

Не можете да ядете плодове на празен стомах

"Някои хора вярват, че ако консумират плодове на празен стомах, те просто ще ферментират и ще доведат до гниене в стомаха, а също така ще забавят храносмилането на други храни. Това е напълно невярно. Някои плодове, които съдържат разтворими фибри, могат да привлекат вода и да образуват гел, който забавя храносмилането, но това не е лошо. По този начин можете да се почувствате по-сити и предотвратява скокове на кръвната захар след хранене, което помага за контролиране на апетита и теглото", пояснява още д-р Марголис.

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com