X
 
 

10 мерки за ромско включване в политиката

4818 1
10 мерки за ромско включване в политиката
Снимка: Гергана Цонева/Actualno.com
Гласът ми поне струва нещо,

А с твоя ти подкрепяш горещо,

или гласуваш с компромис. Зловещо.

Коментираш ме надменно и вещо,

а за мен твоята гадост е радост.

Отминаха изборите, а основният електорален гръбнак на много от избраните кандидати се връща към плодовитото си безвремие в очакване на купуването на гласовете му на избори чак през 2021.

Но какво да правят ромите дотогава? Най-много няколко контрапротеста за няколко десетки избрани от рода на "Гешев е радост" или да ги доведат с автобуси до Парламента, за да защитават поминъка на някой концесионер, решил да изсече гора, да пребори дюна или да санира природна забележителност.

Нека обаче ги включим към актуалния политическия и обществения живот, няма да съборят статуквото, успокойте се. Просто е логично най-демократично активните да излъчат свое представителство по всички нива на властта. Ето мерки:

1. Най-важно е да интегрираме кардараши в дипломатическите среди. Посланици, консули из цял свят. Да ходят на приеми и официални срещи с богати политици и предприемачи по чуждите земи и да събират в името на родината накити, ролекси и държавни тайни. Дипломацията ни трябва да започне да респектира.

2. Цигански оркестър в Парламента. Депутатите ни имат нужда от повече настроение, работен ритъм, а и малко кючек в кулоарите никому не е навредил. Нека използваме музикалния талант на хората, за да повишим и интереса сред младите към политиката.

3. Заменяме съдебната система с Мешерето. Всява повече респект и в интернет трудно ще видите публикации за или против. Защото една работеща система няма нужда от коментари.

4. Телефонно измамване на английската кралица. Имаме хора с ноу-хау, които е грехота да мамят родни баби, след като имаме една баба, която може със замах да лишим от милиони паунди. Които така или иначе няма да струват нищо скоро покрай Брекзит.

5. Каручки за НСО. Бронирани, разбира се. Но много по-еко ще е с 1-2 конски сили, шибани почти до смърт от съвестен охранител, които препускат с някой големец по бул. "България", където КАТ са осигурили зелена вълна.

6. Горната точка обуславя и заменяне на прескъпия държавен и общински автопарк с коне. Лимузините са скъпи, а поддръжката им с оглед пътищната ни инфраструктура е още по-скъпа. Също така може да се използват и нелегални таксита като това на онзи, дето сърцето му е “Локомотив” Пловдив и още си чака чеиз от принцеса Даяна.

7. Рециклиране на стари политически кадри. Непрекъснато и с минимален успех се инсталират провалени политически кадри. Има нужда от експертиза в тази насока и кой, ако не обществената прослойка, занимаваща се с рециклиране и скрап може да оглави едно държавно звено по политически HR.

8. Инфраструктурно облагородяване. Строежи за нула време, модерно ниско строителство, а не нагъчкани небостъргачи с по 200 апартамента, често материалите за строене са рециклирани. Особено за София има нужда от пипване в това отношение, тъй като все пак Малинови манастирски ливадни долини имат сгради, построени за повече от година.

9. Оптимизиране на разходите на БДЖ и Пощите. Толкова желязо и хартия имат за продан, че предприятията за година ще станат печеливши.

10. ББР. Българската банка за развитие ще започне наистина да налива в малки и средни бизнеси, ако се даде на ромската общност, а не на брутални пиявици и схемаджии.

 

Автор: Самуил Петканов, Прас Прес

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Зорлем - зорлък - зората ! 1 Зорлем - зорлък - зората ! преди 4 дена Профил на трол?
    ... споням си , как преехтили почти всяка нощ изстрелите от пепинарцонното общежитие край блока . 88' , баща ми физик , майка ми уважаван медик - щял да съм обучен освен в тригонометрия и матрикс на Юлър , така и с положителни оценки по руски-френски-английски . Кръглата маса дойде , нещо станало , тук и там събрания , странни телефонни обаждания ли ? Не разбрах. После , баща ми станал политик , м виж още ›› айката ми приватизатрока . Промяна на нещата : Пада политика , майката на горе - пари . Да , парите - доври дошли новите коле , старата изчезнала . 96', зорлем почва : няма изчезнали коли , а едни батета пред врата, искат нещо като денги т баща ми , защо ? При майката също нещо става - май , филмата-държавна болница нещо се свързва с не чак толкова денги ли ? 2001- новото време , зорлък , изборите , дървата по улиците ! Пайката ми притеснена , баща ми изкопял бащината си къща: яма , типов строеж Хавай . 2007 : даже аз имам вече кредитен договор . 2017 : баща вече починал , майката ми получава нещо от социалните , аз станах сервитьор , вместо по ценс главен директор на УНСС . 2019 : мамя и лъжа хазайна ми ,тъпанарин , защото заради изящен изразовият костьом пхриличам по-скоро на западно европейска бръмка , отколкото на мирисловото Херче от Факултета .