Сблъсък между традиционото и дигиталното обучение

31305
Сблъсък между традиционото и дигиталното обучение
Снимка: Actualno.com

Преподавателската професия е единствената която, създава други професии. Затова преподавателите и учителите винаги трябва да са „на гребена на вълната“.

Нужно е да ползват иновационни образователни технологии, съобразени с дигитализацията на съвременния свят. До този общ извод достигнаха преподаватели и ученици от Математическата гимназия в Пловдив и представители на виртуалното училище „Daskal.EU“.

Чистотата в Асеновград - шумно ранно събуждане (ВИДЕО)

Как се събужда Асеновград всяка сутрин преди изгрев слънце? Въпросът задаваме риторично. Точно в 5:20 ч., като по швейцарски часовник, ...

Разделени в два отбора, те представиха умения в едночасов сблъсък по знания. Състезанието започна с малко ретроспекция, в която бе разказано как постепенно учебните и практически предмети и пособия изчезват от бюрото и върху него остава само компютърът. Целта на надпреварата бе да се покаже как изглежда и какво се научава в реалното училище и по какъв начин придобиват знания учениците във виртуална обстановка. Чрез демонстрацията си участниците в сблъсъка доказаха, че учителят вече не е единственият проводник на познанието към подрастващите.

По време на образователното състезание се поставиха въпроси от сферата на математиката, музиката, историята, спорта, поезията, изобразителното искуство и други. В коя област не се връчва Нобелова награда?, Колко симфонии е написал Бетовен?, Чие дело е скулптората “Мислителят“? Кой е най-скъпо струващият футболист в света? Това бяха част от питанията към двата тима, които имаха на разположение по 10 секунди, за да отговорят.

Във втория кръг на играта отборите зададоха по три въпроса на своя противник. Превес в точкуването със 17 точки в крайното класиране постигнаха домакините от пловдивската Математическа гимназия. За положените усилия и за показаните знания те получиха символични награди. По време на състезанието се дискутираха и теми, засягащи дистанционното и традиционото обучение – кое е по-рационално и трябва ли децата да се обучават чрез виртуални класни стаи. Изразиха се мнения за вида на „Учебника на бъдещето“.

Според участниците в надпреварата по знания, той трябва да бъде индивидуален за всеки, електронен и с добавена реалност. С единодушие членовете на отборите приеха извода в края на надпреварата. А именно, че е наложително да се направи преосмисляне в обучението в дигиталната сфера и да се смени образователната парадигма, защото обучаваните не искат да учат по старо му, а обучаващите не бива да продължават да преподават по досегашния начин.

Пещерата "Добростански бисер" скоро ще посреща посетители

За безвъзмездно ползване и управление на Община Асеновград от държавата бе предоставена пещера „Добростански бисер“ и приле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com