Грижовен робот предизвиква любов точно като човек

13041
Грижовен робот предизвиква любов точно като човек

В хода на изследвания учените от университета в Пенсилвания изучавали как в различни ситуации хората се отнасят към хуманоидния робот Nao, разработен от френската компания Aldebaran Robotics.

Роботът е доста сложен, притежава мимика и може да изпълнява различни функции, например да помага на човека в прости домашни задължения.

Америка сама си създава земетресения

Добивът на шистов газ, производството на геотермална енергия и друга дейност, при която се инжектира вода под земята, са довели до реди...

Учените провели експеримент, в хода на който хората взаимодействали с робота по два начина – отначало хората трябвало да помогнат на Nao да калибрира очите си, а след това обратното – Nao „внимателно” ги гледал в очите, като лекар, и давал съвети по подобряване на зрението им.

След това участниците в експеримента описали своите чувства към Nao. В резултат станало ясно, че когато хората получават помощ от робота, те го възприемат като полезна компания, а ако се налага да му помагат, да го обслужват и т.н., то се отнасяли към Nao като дразнеща машина. В първия случай отношението на хората към робота било изключително положително – наблюдавало се повече доверие, роботът изглеждал по-умен и в очите на хората придобивал човешки качества. Човекът може да обикне именно робота помощник, например като домашен любимец и дори повече от приятел.

В същото време роботът, за когото постоянно трябва да се грижиш като за стар автомобил, не предизвиквал никакви сантиментални чувства и в очите на хората той оставал бездушна машина.

Получава се, че демонстрацията на грижа се възприема като безспорен признак на интелект и не е важно дали грижата идва от друг човек, или машина. Теоретично човек е способен да обикне робота, който му носи полза. В известен смисъл това е демонстрация на егоцентризма на хората, но за щастие роботите все още не оценяват нравствените качества на представителите на човечеството.

Извънземните вече са избродили цялата галактика

Флотилия междузвездни сонди с извънземни вече е успяла да изучи цялата ни галактика от край до край за доста кратко време. Това показва...

Снимка: Aldebaran Robotics

Още интересни статии четете на megavselena.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com