Зелен чай - помага ли за отслабване

8979
Зелен чай - помага ли за отслабване
Снимка: iStock

Съществува стереотип, че зеленият чай помага при загуба на тегло, по-специално поради ефекта си върху метаболизма.

Помага ли зеленият чай за отслабване?

The Sun реши да разбере дали тази информация е вярна или просто мит. Зеленият чай съдържа кофеин и вид антиоксидант, наречен катехин. И двете могат да помогнат за ускоряване на метаболизма ви, съобщава изданието, позовавайки се на проучване от 2010 г.

Проучване, публикувано през 2012 г., установи, че мъжете, които са приемали екстракт от зелен чай преди тренировка, са изгорили 17% повече мазнини, отколкото мъжете, които не са приемали добавката, което предполага, че зеленият чай може да подобри ефекта от упражненията за изгаряне на мазнини.

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

Но проучвания за ползите не са правени за дълъг период от време и резултатите обикновено се основават на екстракти от зелен чай, а не на самата напитка. Така изданието интервюира двама експерти по хранене. Дуейн Мелор, диетолог и ръководител на медицина и хранене, базирана на доказателства в университета Астън и Гюнтер Кунле, професор по диететика и хранителна наука в университета в Рединг. Експертите обсъждат резултатите от изследванията за напитката и други ползи за здравето, които тя може да донесе.

„Въпреки че има съобщения, че зеленият чай помага на хората да отслабнат, много проучвания са много ограничени и следователно няма обосновани твърдения, че зеленият чай помага на хората да отслабнат“, отбелязва д-р Мелор, добавяйки, че при експерименти с мишки все още има положителна динамика. 

Думите на експерта са потвърдени от проф. Кунле. "Въпреки това се съмнявам дали ползите от зеления чай са толкова ясни, колкото твърдят някои. Зеленият чай често се рекламира за отслабване, но от доказателствата, които съм виждал и знам, е трудно да се каже дали напитката има такъв ефект. Така че не съм сигурен, че наистина е така добър за отслабване." - казва експертът.

Д-р Мелор споделя, че зеленият чай вероятно съдържа полезни растителни съединения с антиоксидантни свойства, наречени полифеноли. Споменават се епикатехини и аминокиселина, която не се среща в протеина, наречена l-теанин. Някои изследвания показват, че л-теанинът може да помогне за по-добра релаксация.

Що се отнася до професор Кунле, той споделя, че зеленият чай може да бъде свързан с подобряване на паметта и здравето на сърцето.

"Зеленият чай наистина съдържа група съединения - флаваноли - които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, така че ползите за здравето са вероятни", предполага ученият.

Предишни проучвания също показват, че хората с нисък прием на флаванол са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания .

Но и двамата експерти предупреждават, че екстрактът от зелен чай може да бъде опасен, ако се приема твърде много, тъй като може да причини увреждане на черния дроб.

"Европейският орган за безопасност на храните препоръчва да се консумират не повече от 800 mg/ден зелен чай, което е трудно с чая като напитка, но лесно с екстракт", споделят експертите.

Те допълват, че човек ще трябва да консумира около две до три чаши зелен чай на ден, за да извлече ползите от флавонолите в състава му. 

Зелен чай - вдига или сваля кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com