Какъв пол е моят мозък?

25244
Какъв пол е моят мозък?

Има два подхода към проблема за мъжкия и женския мозък. Първият е, че тези различия са заложени на генетично и хормонално ниво. Вторият е, че това е резултат на културното въздействие на обществото. Доколко тези подходи съответстват на научните факти, са решили да проследят създателите на документалния филм на френския режисьор Лор Делесал „Какъв пол е моят мозък?”

От гледна точка на генетиката мъжкият организъм се отличава от женския по наличието на хромозомни двойки XY при единия и ХХ при другия. Още на седмата седмица от бременността разположеният в Y-хромозомата ген SRY активира биологични процеси, даващи началото на развитието на организма в мъжки тип. Въпреки заблудите хромозомите Х и Y не влияят на начина на мислене.

Съществува версия, че мъжкото и женското поведение се определят от разликата в хормоналния фон. Експерименти показват, че поведението например на пъдпъдъците зависи от наличието на тестостерон в мозъка на мъжкия и в мозъка на женската, но дали така стоят нещата и при човека?

Може би нашият мозък се „феминизира” или „маскулинизира” в резултат от въздействието на хормоните върху организма? За сексуалното поведение на животните отговарят естрадиолът – разновидност на естрогена, и тестостеронът, който се превръща в естрадиол, обуславя сексуалното влечение. А това означава, че хормоналното влияние върху нас е много по-разнообразно от просто разделяне на хормоните на мъжки и женски.

© Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

В Испания спасиха бебе, изхвърлено в канализацията

Новородено оживя в канализацията на сграда, където бе хвърлено от майка му след раждането, за да се отърве от него. То бе открито и спа...

Още интересни статии четете в megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com