Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

2848
Как се е празнувал Гергьовден в миналото?
Снимка: iStock/Guliver

Денят на Българската армия и църковен празник, посветен на Свети Георги Победоносец – Гергьовден, е и част от българския фолклорен празничен календар – най-цветният, пъстър и очакван пролетен празник, изпъстрен с обреди и обичаи, пищни трапези с агнешко, народно веселие и поверия за здраве и късмет. Днес обикновено празникът се отбелязва с военни ритуали, народно веселие и кулинарни изкушения, приготвени от домакинята с агнешко, закупено от магазина, но в миналото Гергьовден се празнувал по различен начин.

Как се е празнувал Гергьовден, какви са били традициите, обредите и обичаите, задължителна част от 6 май, какви ритуали са изпълнявали дедите ни за здраве и плодородие е тема, която заслужава внимание, защото опознаването на тези традиции е част от историята и корените ни, част от същността ни.

Къде по света се празнува Гергьовден?

Празникът в миналото – как се е празнувал Гергьовден?

В миналото хората почитали Свети Георги и празника, посветен на него, по малко по-различен начин от този, познат ни днес. Сред ритуалите, които се изпълнявали, най-интересни днес за нас вероятно ще са:

  • Ритуалното къпане в реки по изгрев или в утринната роса по поляните за здраве и късмет. Жените, които не успявали да заченат, се къпели в росата голи, за да ги зарадва съдбата с рожба.
  • Брането на билки преди изгрев слънце – ритуал, който познаваме днес като част от традициите за Еньовден, но който дедите ни изпълнявали и на Гергьовден с убедеността, че на деня на светеца билките са най-лековити. Събраните билки слагали над входната порта, в дома си, в обора при добитъка – за здраве и плодовитост.
  • Заравянето на първото червено яйце, боядисано за Великден, на нивата за плодородие, благосклонна природа без градушки и богат добив. Земята изхранвала семейството в онези години и ритуалите за празниците почти винаги включвали и ритуали за берекет.
  • Припомняйки си как се е празнувал Гергьовден в онези далечни години, не може да не отбележим и начина, по който се приготвяло агнешкото за трапезата. За жертвено животно се избирало първото родено през годината бяло мъжко агне, главата му се украсявала с цветя и венци, поставяли се свещи на рогата му, четели се молитви и се прекадявало с тамян, освещавало се в църквата, вече сготвено. Ритуали се спазвали и при самото колене на жертвеното животно, като традицията повелявала жертвоприношението да се извърши в дома до огнището или под плодни дръвчета. По кръвта се извършвали гадания каква ще е годината, а в някои части от страната изхвърляли кръвта и костите на животното в течаща вода, за да тече много мляко през годината, да има берекет и благодат. И тъй като празникът бил и ден на овчаря, на пастира, отвсякъде се носел аромат на млечни продукти, приготвени за трапезата - първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината, и на агнето, печащо се цяло на шиша на огъня.
  • Ритуално се извеждало стадото на паша за първи път пред годината именно на Гергьовден, като пастирът ги повеждал със зелена пръчка от свежо зелено и младо дърво, извършвало се обредно доене на овцете и се украсявала главата на първата овца, излезнала от обора  в този ден, с цветя. Широко разпространен е и обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените, за здраве и плодовитост. Стадата изхранвали дедите ни, осигурявали поминък на семейството и били част от него, което обяснява защо толкова много ритуали за Гергьовден, който е и ден на овчаря, са свързани с добитъка. В нощта преди празника се дояла в кофа с вързан  на нея червен конец и монета на дъното ѝ ритуално овцата, първа родила агнетата през годината.
  • В селата празникът се чествал от всички заедно, насядали на импровизирана трапеза на земята обикновено край параклиси, кръстени на Свети Георги или на поляната. Народното веселие включвало гергьовденски хора и много закачки. Сред песните преобладавали тези с религиозно-митичен характер и такива, свързани с мотивите за Свети Георги Победоносец. Младите също не скучаели – ергените кичели вратите на избраниците си с китки, за да покажели чувствата и намеренията си, а момите слагали венци на главите си и лепели репей по носиите си, за да се лепят момците по тях, да се задомят и Бог да ги дари с чедо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-големите грешки при обзавеждането на всекидневната

На коя посока е най-правилно да спите според фън шуй?

ВВС: Ежедневно пушещите канабис са повече от пиещите в САЩ

Нощувка за 50 000 долара: Ето как изглежда най-скъпата подводна хотелска стая (ВИДЕО)

5 неща, от които един мъж се страхува най-много в една връзка

Всеки футболист иска ТЯ да им свири мачовете - най-секси съдийката на планетата (СНИМКИ)

Пътят към енергия, здраве и жизненост: Как да ускорим метаболизма след 35 години

Без месо и риба: 5 правила за хранене за вегани

Променяш света, ако си оправиш леглото: Вдъхновяващата реч на един адмирал (ВИДЕО)

Дъжд, но от ПАРИ ще вали за тези зодии през лятото на 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com