Когато алкохолът предпазва от тромбоза

28659
Когато алкохолът предпазва от тромбоза

Може ли алкохолът да защити някого от тромбоза на кръвоносните съдове? Да, и такива неща се случват. Вярно, при две условия – да сте мъж, а седмичната ви доза да не надвишава 250 мл. Само опитайте да пиете повече (независимо бира или вино) и кръвоносните ви съдове отново се оказват под заплаха.

Образуването на тромбове в кръвоносната система зависи от много фактори, включително от пушене, телесна маса, възраст и т.н. Но съществува мнение, че алкохолът спасява от венозна тромбоза – той препятства тромбоцитната агрегация, повишава нивото на тъканния плазминогенен активатор, способстващ разтварянето на тромбите, и намалява нивата на фибриноген, който служи като строителен материал за тромбовете.

Защо добрите дела не остават ненаказани

От ранна възраст ни учат да бъдем дружелюбни, добри, великодушни. Практиката обаче показва, че алтруизмът и щедростта понякога се наказ...

Но данните за влиянието на алкохола върху формирането на тромбове досега бяха доста противоречиви – едни изследователи твърдяха, че пиенето възпрепятства тромбозата, а други, обратното – стигаха до противоположни изводи. Учените от университета в Орхус са се опитали да се задълбочат над въпроса.

В статия в Thrombosis and Haemostasis авторите анализират връзката между употребата на алкохол и вероятността от тромбоемболия. Работата им е подкрепена с внушителна статистика – в изследването са използвали данни от 27 000 мъже и 29 000 жени, събирани повече от десет години.

Резултатите от анализа са доста любопитни – алкохолът пряко възпрепятства образуването на тромбове, но само при мъжете и само при умерена употреба (ако седмичната доза не е по-малка от 70 и не надвишава 250 мл). Ако представителите на силния пол пият повече или по-малко, вероятността от тромбоза се увеличава. Освен това, както беше казано, видът на напитката не играе роля – може да се пие или бира, или вино, кръвоносните съдове остават здрави (за други спиртни напитки авторите не споменават нищо).

За съжаление, дами, при вас такъв ефект не е открит. И в този смисъл мъжете, изглежда, имат пълно право да разпуснат в петъчната вечер с чаша бира – така де, за да се погрижат за здравето си.

Мъжът, който чува хората преди да заговорят

„Казах на дъщеря ми, че звукът на телевизора й не съвпада с изображението. След това отидох в кухнята и там беше същото. Изведнъж...

Още интересни статии четете на megavselena.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com