Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

53497
Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати
Снимка: Ernesto Rodriguez / Pixabay

Въпреки че доматите се смятат за много здравословни, те невинаги са подходящи за всеки. Хората с хистаминова непоносимост или гастро-езофагеален рефлукс трябва да избягват консумацията им. Хората с бъбречни заболявания също трябва да внимават с тях поради високото им съдържание на калий. Кой друг трябва да ограничи доматите?

Домати - витамини и минерали

Доматите са един от най-популярните ни зеленчуци. И за това има основателна причина. Освен че са богати на витамини и минерали, редовната им консумация може да помогне за повишаване на имунитета, подобряване на състоянието на кожата и поддържане на здравето на сърцето.

Домати:

Те са източник на витамини С, А, Е, К и витамини от група В, богати са на калий, калций, магнезий, желязо, манган, мед, кобалт и бром, съдържат ликопен, който намалява риска от атеросклероза и инфаркт, както и от някои видове рак, източник са на фибри, които допринасят за правилното храносмилане. Освен това доматите съдържат много вода и са нискокалорични.

6 научно обосновани ползи от яденето на домати

Защо да ядем домати?

Доматите са богати на фибри, пектин и антиоксиданти. Те имат положителен ефект върху имунитета, подобряват перисталтиката на червата и храносмилането, борят се със свободните радикали и забавят процесите на стареене. Съдържащият се в доматите ликопен намалява риска от сърдечносъдови заболявания, а също така понижава кръвното налягане.

Доматите - както големите сортове, така и чери доматите - са богати на съединения, за които е доказано, че имат противораково действие. Доказано е, че ликопенът, съединение от групата на каротините, предпазва организма от растежа на раковите клетки. Проучванията показват, че това съединение намалява риска от рак на дебелото черво, простатата, яйчниците и дори черния дроб.

Колко калории имат доматите?

Доматите са нискокалорични и имат нисък гликемичен индекс (ГИ 38), поради което са популярна съставка при диети за отслабване. Суровите, пресни домати от клона са приблизително 20 ккал в 100 г. Един средно голям зеленчук, от друга страна, тежи около 150-200 г. Калорийното съдържание зависи не само от размера, но и от сорта:

Чери доматите са с малък размер на плода - в 1 парче има само 3 ккал, малиновите домати са около 28 ккал/брой, сливовите домати - около 25 ккал/брой, шоколадовите домати - около 30 ккал/брой, зелените домати - около 40 ккал/брой.

Кой не трябва да яде домати?

Въпреки че доматите са вкусни и здравословни, има някои ситуации, които могат да накарат някои хора да ги ограничат или напълно да ги изключат. Доматите трябва да се избягват от хора, страдащи от гастрит и язва. Това се дължи на голямото количество органични киселини, които тези зеленчуци съдържат. Но също така и хора, страдащи от:

- Гастроезофагеален рефлукс. Доматите са киселинни, което може да влоши симптомите на гастро-езофагеалния рефлукс като киселини и лошо храносмилане.

- Хистаминова непоносимост. Доматите съдържат хистамин - вещество, което се съдържа естествено в много храни. Хората, страдащи от хистаминова непоносимост, могат да изпитат симптоми като главоболие, кожни проблеми и умора след консумация на богати на хистамин храни, включително домати.

8 ОГРОМНИ ползи от консумацията на домати

- Свръхчувствителност към храни. Някои хора може да са свръхчувствителни към определени компоненти в доматите, като например соланин, който се съдържа в кожата. Тази свръхчувствителност може да доведе до алергични реакции като сърбеж, копривна треска или затруднено дишане.

- Хора с бъбречни заболявания - поради високото съдържание на калий в доматите

- Хора с диагноза дивертикулоза на дебелото черво - поради факта, че доматите имат малки семена, които при това състояние могат да доведат до възпаление и да изострят симптомите на заболяването.
Хора, които са алергични към домати, които изпитват еритема по кожата, копривна треска, сърбеж, подуване на устата след консумация на домати, както и гадене, болки в корема, диария, кихане, хрема или подуване на ларинкса.

- Хора, страдащи от ревматоиден артрит - симптомите на това състояние включват болка, скованост и подуване на ставите на ръцете и краката, които консумацията на домати може да изостри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 причини, поради които разведените мъже са страхотни

Не яжте това в самолет, защото ще има отвратителен вкус на височина

Наблюдението на птици облекчава стреса и подобрява психичното здраве

4 знака, че Вселената е на път да изпълни желанието ви

В кои дни не трябва да чистите, ако не искате да си навлечете проблеми?

3 признака, че сте срещнали сродната си душа в неподходящо време

Късметът им се развързва: Това лято сбъдва мечтите на тези зодии

Защо трябва да слагате лъжица захар в задния си двор

Винаги ще сте бедни, ако не започнете да прилагате тези 7 правила на богатите

Кога е най-подходящото време за хващане на тен и как да не изгорим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com