Метеорит разкрива тайни за Марс

29406
Метеорит разкрива тайни за Марс

В Северна Африка бе открит марсиански метеорит на 2,1 милиарда години. Той се различава от всички други подобни небесни тела от Червената планета, откривани на Земята. Разликите: изобилието на вода и сходството на скалния състав с анализите от сондите на НАСА на Марс, става ясно от проучване, публикувано вчера, съобщи БГНЕС.

"Базалтът "от вулканичен произход", съдържащ се в този метеорит, е подобен на състава на марсианската повърхност, или горната част от мантията на планетата Марс", обяснява Карл Ейджи от университета на щата Ню Мексико, САЩ, един от основните съавтори на изследването, публикувано в списание Science в броя му от 4 януари.

НАСА праща нов марсоход през 2020 г.

Американската космическа агенция (НАСА) възнамерява да изпрати нов марсоход на Червената планета през 2020 г. Съобщението дойде ден, ...

"Нашите анализи на изотопите на кислорода показват, че този метеорит, наречен Ен Ви Ей -Северозападна Африка - 7034 /NWA /Northwest Africa/ 7034/, е различен от всички останали, защото неговият химичен състав е идентичен с марсианската почва при взаимодействията й с атмосферата на Червената планета", добавя Ейнджи.

Според учения, изобилието на водни молекули в метеорита (около 6000 части на милион или десет пъти повече, отколкото в други известни марсиански метеорити), води до извода, че тази скала се е намирала на повърхността на Марс преди 2,1 милиард години.

Водните молекули може да са от вулканичен източник или водоносен хоризонт в близост до повърхността на планетата, което показва, че активността на водата на повърхността на Марс е продължила и в началото на Амазонската ера.

Според геологическата история на Марс по скалата на Хартман и Ньокум (Hartmann&Neukum) Амазонската ера включва последните три четвърти от времето на Червената планета. То се характеризира с по-скоро намаляваща геологическа активност, но с вулканична дейност. Последните такива събития се отнасят вероятно до времето преди около 100 милиона земни години.

"Нашият въглероден анализ показва, че метеоритът е претърпял втора трансформация на повърхността на Марс, което обяснява наличието на макромолекули с органичен въглерод", отбелязва Андрю Стийл от института "Карнеги", друг съавтор в изследването.

Започва подготовка за пилотиран полет до Марс

Космонавти ще прекарат една година на борда на Международната космическа станция, изучавайки ефектите върху тялото и психиката, което е...

За този учен "става въпрос за най-богатия в геохимическо отношение марсиански метеорит, открит досега, и анализите, които продължават, вероятно ще разкриват още изненади".

Общо стотина метеорита с марсиански произход са открити до момента на Земята.

Едва през 1980 г. за науката стана възможно да определи произхода на тези метеорити чрез метода на изучаване на атмосферните газове, затворени вътре в скалите.

Метеоритите с произход от Марс или Луната са рядкост. Повечето идват от района на астероидния пояс на Слънчевата система между Марс и Юпитер. През 2012 г. в регистъра на метеоритите има повече от 42 000. Всяка година към тях се прибавят около 1500 нови.

Редактор: Пламен Георгиев

Сондите на НАСА се разбиха в Луната

Мисията GRAIL на НАСА по изследване на гравитацията на Луната приключи с разбиване на двете сонди в района на лунния кратер Голдсмит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com