Афганистан разкрива тайни от историята на евреите

52365
Афганистан разкрива тайни от историята на евреите

Открито е първото към момента физическо доказателство за съществуването на еврейска общност в Афганистан, съобщи израелската Национална библиотека, имайки предвид новооткрити древни еврейски ръкописи, предаде "Бета".

Документите са били открити в пясъци в област в Северен Афганистан, която понастоящем е база на талибаните, поясниха представители на библиотеката.

Украйна позволява евреите да бъдат наричани "чифути"

В законодателството на Украйна няма забрана за използване на думата "чифути" по отношение на евреите, е становището на министерството...

Повечето от свидетелствата, някои от които са на възраст едно хилядолетие, представят обичаите сред еврейската общност, населявала някога тези земи. Според специалисти, тяхното съхранение толкова дълго време е благоприятствано от сухия въздух и от пясъците, в които се намирали.

Изследователите смятат, че "афганистанската гениза"* представлява едно от най-важните открития, свързани с древната история на юдеите, направено през последните 100 години. Учените са на мнение, че в синагогата в Кайро днес се съхраняват може би най-многобройните писмени паметници, посветени на средновековното минало на евреите в цял свят.

*"Гениза" на еврейски означава "съхранено" или "спасено" и се отнася до стая в синагога, в която се намират остарели книги и предмети, в които се съдържа Божието име.

Редактор: Десислава Ушатова

Наистина ли Франция е антисемитска?

"Най-добрият евреин е мъртвият евреин" - този постинг в Туитър бе подкрепен от хиляди французи. След атентата в Тулуза от март, при ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com