6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

9024
6 съвета за добър старт на божурите през пролетта
Снимка: iStock

Грижите за божурите през пролетта са доста прости, но са необходими, за да се подготвят растенията за предстоящия важен сезон на цъфтеж. На много места червените издънки на божурите са един от най-ранните признаци на пролетта. Ще разгледаме всичко, което трябва да направите за божурите през пролетта, след като видите първите кълнове да се подават от земята.

Още: Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Как да се грижим за божурите през пролетта

Има няколко основни задачи, с които трябва да се справите при грижите за божурите през пролетта, за да си осигурите много красиви цветове по-късно по време на сезона. Нека разгледаме нещата, които трябва да се свършат от любителите на божури, за да ги включат в пролетния списък на градината си:

ПОЧИСТЕТЕ ЛЕХИТЕ

При по-хладен климат божурите често са защитени от студената зима с дебел слой мулч. Първата стъпка от изискванията за пролетна поддръжка на божурите е разчистването на мулча или отпадъците около издънките на божурите, за да могат те да поглъщат така необходимата им слънчева светлина.

Това е и чудесно време за плевене около божурите. Често през пролетта плевелите се появяват преди декоративните растения, а божурите трудно могат да се конкурират с плевелите. Първо оплевете площта с ръце и никога не пръскайте хербициди в близост до короните на божурите или кореновата област.

Ако имате нужда от допълнителна помощ, опитайте да положите няколко слоя хартия за борба с плевелите, преди да мулчирате. Можете дори да сложите хартия директно върху плевелите, ако те са все още малки. Хартията създава бариера, която пречи на плевелите да прорастват през мулча. Освен това спестява много време и енергия за плевене. С напредването на сезона хартията се компостира обратно в почвата.

НАТОРЯВАНЕ

Топящият се сняг и пролетните дъждове могат да отмият ценни хранителни вещества от почвата. Затова намирането на начин за наторяване на божурите е необходима стъпка в процеса на пролетна грижа.

Експертите препоръчват торове с ниско съдържание на азот 5-10-10 или 10-20-20, за да се стимулират силните корени и изящните цветове. Течните торове са най-подходящи за божурите, тъй като те не обичат корените им да бъдат обезпокоявани.

Никога обаче не трябва да разпръсквате тора върху или твърде близо до короната на божурите, тъй като това може да доведе до изгаряне от торовете и загниване на корените. За да постигнете най-добри резултати, смесете тор с бавно освобождаване в почвата на разстояние от 15 до 46 см. около короната на растението.

Ако почвата около божурите е ерозирала, можете да добавите органичен материал като домашен компост или компостиран кравешки тор около основата на растението. Само внимавайте да не го натрупате твърде много, защото иначе рискувате божурите да не цъфнат.

ДОБАВЯЙТЕ ПОДПОРКИ

Грижата за божурите през пролетта включва и подготовката им за растеж. Тъй като божурите често се преобръщат, особено след снега в края на зимния сезон, много градинари използват колове или клетки, за да подкрепят растенията.

В началото на пролетта, когато растенията са още малки, поставете опори около кълновете на божура. Много по-лесно е да се добавят опори, като пръстени за божури или клетки за домати, сега, отколкото когато божурите вече са големи и се преобръщат. Ранното добавяне на конструкция означава, че растенията могат просто да прораснат през опорите. След това можете просто да ги оставите до есента, когато е време за подрязване на божурите.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА БОЛЕСТИ

Макар че обикновено нямат проблеми, божурите са податливи на гъбично заболяване, известно като ботритис. Спорите на гъбичките могат да презимуват в основата на растенията или сред градинските отпадъци. Когато температурите и влажността се повишат през пролетта, гъбичките се разпространяват и нарастват.

 За да предотвратите появата на ботритис по божурите, трябва да отстраните всички болни листа от предходната година (ако не сте ги отстранили още през есента) и да се уверите, че мулчът не докосва стъблата на божурите. Това може да доведе до появата на болести по-късно през сезона.

Добре е също така да държите домашните любимци и малките деца далеч от деликатните млади стръкове на божурите през пролетта. Издънките се чупят лесно, което може да доведе до появата на вредители, болести и дори до загиване на цялото растение.

ПРЕМАХВАНЕ НА ПЪПКИ ЗА ПО-ГОЛЕМИ ЦВЕТОВЕ

За да получите изключително големи цветове, разровете божурите. Какво представлява премахването на пъпките? Това е процес на премахване на по-малките пъпки, за да се насочи цялата необходима енергия към основните пъпки и те да произведат по-големи и по-добре оформени цветове.

За да премахнете божурите през пролетта, просто отщипнете малките странични пъпки с палеца и показалеца си, като оставите крайната пъпка да израсне в още по-голям и пищен цвят.

ЗАСАЖДАНЕ НА БОЖУРИ В САКСИИ

Ако искате да разширите колекцията си от божури, пролетта е чудесно време за това. Докато засаждането на божури с голи корени е задача, която е по-добре да оставите за есенната грижа за божурите, засаждането на божури в саксии през пролетта е подходящо.

Не забравяйте обаче да не засаждате божурите твърде дълбоко. Не заравяйте ухото на грудката по-надолу от 5 см. под нивото на почвата, в противен случай новите ви божури може да не цъфнат.

Още: Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

След засаждането поливайте добре божурите, за да им помогнете да се адаптират към новия си дом. Цъфтежът на новите божури може да отнеме няколко години, но пресадените в саксии растения обикновено цъфтят много по-рано от тези с голи корени. Просто бъдете търпеливи. Грижата за божурите през пролетта и през цялата година ще помогне на новите растения да стартират успешно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com