Невробиолозите започнаха да схващат какво имаме наум

18292
Невробиолозите започнаха да схващат какво имаме наум

Учени от университета на Западен Онтарио използваха методи за невровизуализация, за да прочетат човешките мисли през мозъчната активност, свързана с отговори „да” и „не” на прости въпроси. Създателите на новия метод твърдят, че той разкрива нови перспективи в комуникацията с пациентите, намиращи се в кома.

„Интерпретацията на човешките мисли само чрез активността на невроните, без участието на вербалното им изразяване или жестикулация, е най-прогресивният метод в невробиологията”, твърди водещият автор на изследването Лорина Нейси.

На медицината са известни случаи, когато пациентът се намира в съзнание, но по различни причини не може да изрази своите мисли на глас или с невербални начини за комуникация. За да се разбере какво мисли и иска човек, е необходимо да се използват други методи.

В хода на експеримента, проведен за тестване на новата технология, доброволци били помолени да се концентрират върху положителен или отрицателен отговор на прости въпроси. Например „Женен ли сте?/Омъжена ли сте?” или „Имате ли братя или сестри?“. Важното било участниците да не кимат, да не подават каквито и да било сигнали или да произнасят своя отговор.




„Проследявайки мозъчната активност по време на концентрацията на доброволците върху отговорите, ние декодирахме сигналите, които изпраща мозъкът, и ги интерпретирахме като положителни или отрицателни”, разказва Нейси в прессъобщение на университета.

За улавяне и разшифроване на сигнала били необходими средно около три минути. Резултатите на експеримента са публикувани от Нейси и колегите й в статия в изданието Journal of Neuroscience.

Тайната на белия тигър

Рядката порода бели бенгалски тигри е възникнала в резултат на мутация в гена SLC45A2, който е необходим за нормалната работа на червен...



Сега учените тестват метода върху пациенти, неспособни да изразяват мислите си по обичайния начин.

През 2010 г. международен екип изследователи успя да получи отговори „да” и „не” от пациент във вегетативно състояние. А през 2009 г. учените от Кеймбридж демонстрираха, че такива болни могат да формират прости спомени и дори да се обучават. Колкото до разшифроването на мислите на здрави хора, то и тук в последните години учените имат голям напредък –на примитивно ниво вече може да се разбира какви думи чуват хората, какви числа и снимки виждат.

„Ефективността и безопасността на нашата технология, както и високата скорост по разшифроване на мозъчните сигнали увеличават шансовете за разбирането на хора, неспособни да говорят или жестикулират. Безспорно методът ще намери своето приложение в медицината”, заключава Лорина Нейси.

Още интересни статии четете в megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com