Неврони отговарят за алтруизма

15767
Неврони отговарят за алтруизма

Учените от университета Дюк твърдят, че са успели да установят неврони, които отговарят за алтруизма, съобщи Nature Neuroscience.
Феноменът на алтруистичното поведение при животните е доказан отдавна: маймуните  и мишките, напр. предпочитат да останат гладни, отколкото да навредят на приятел. Как точно обаче алтруизмът се реализира в нервната система?

Наблюдения върху активността на човешкия мозък показват, че едва ли изобщо може да става въпрос за алтруизъм. Когато постъпваме милосърдно се повишава активността на системата за подкрепа, която отговаря за усещането за удоволствие. Т.е. дори, когато прави добро, човек действа в свой интерес! При това хората напълно ясно осъзнават кога действат заради себе си и кога – за другите.

Човек се нуждае от петима приятели

В живота си човек трябва да има петима приятели, особено жените, смятат изследователи, предаде БГНЕС. Става ясно, че за класическото п...

По време на експеримент, проведен с маймуни от вида макак резус, са били установени клетки, които се активират само при действия, насочени в полза на друг индивид. На маймуните предлагали няколко възможности: те можели да оставят дадена им чаша сок за себе си, да я дадат на друг или да оставят и себе си и другата маймуна без напитка. Опитното животно почти винаги взимало сока за себе си.

Когато се променяли условия и на животното се оставяли само вторият и третият вариант, маймуната почти винаги предпочитала да даде сока на друг. Тогава в мозъка й се активирали съвсем други неврони, а не тези, действащи, когато взимала сока за себе си. Ако маймуната действала в свой интерес, се активирали клетките, отговарящи за личната изгода. Ако макакът давал сока на друг, се активирали някои неврони от предната част на голямата гънка на мозъчната кора, която свързва 4-те дяла на мозъка, които „мълчали” при „егоистичната”  постъпка. Тази част от мозъка е въвлечена в социалното взаимодействие: напр. в случаите, когато преживяваме, когато любим човек е попаднал в трудна ситуация.

„Алтруистичните” неврони не пречат да получаваме удоволствие, когато помагаме на другите, те просто показват допълнителния източник на такова удоволствие. Може би тези неврони действат при човека  и дейността им е в основата на състраданието, съчувствието и емпатията въобще.

Учените възнамеряват да докажат или отхвърлят предположението с още експерименти.

Математиката причинява болка

Чувството на страх преди решаването на задача по математика може да активира областите в главния мозък, които отговарят за болката. У...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com