Талибаните: Янките бягат като от Виетнам

13982
Талибаните: Янките бягат като от Виетнам

Представители на талибаните сравниха планираното изтегляне на войските на САЩ от Афганистан с американското изтегляне от Виетнам и го нарекоха стратегия "да обявиш победа и да избягаш", предаде Асошиейтед прес.

Говорител на талибанска екстремистка групировка казва, че протичащото прехвърляне на контрола над сигурността от американските войски на афганистанските сили е подобно на оттеглянето на САЩ от Южен Виетнам преди победата на комунистите там през 1975 г.

10 деца загинаха при експлозия на мина в Афганистан

Десет момичета на възраст между 9 и 11 години бяха убити при експлозия на пехотна мина, която избухнала, докато те сбирали дърва в гора...

Войските на НАТО ще се изтеглят по план от Афганистан до края на 2014 г., макар че САЩ ще оставят малоброен контингент, а други натовски държави ще продължат подкрепата за правителството в Кабул, предаде БЛИЦ.

"Те искат да избягат от Афганистан точно както подвиха опашки и избягаха от Виетнам. Когато Америка бе изправена пред пълно унищожение във Виетнам, тя измисли формулата "обяви победа и избягай", а сега иска да използва формулата "прехвърли сигурността и избягай" тук, в Афганистан", се казва в изявлението на талибаните.

САЩ изтеглиха войските си от азиатската страна през 1973 г. и оставиха силите на Южен Виетнам да се сражават с тези на Северен Виетнам и партизаните от Виетконг, които превзеха столицата Сайгон две години по-късно.

Редактор: Десислава Ушатова

Франция се изтегля от Афганистан

Последните френски бойни части напуснаха Кабул днес, две години преди окончателното изтегляне на международната сила. Това е символич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com