Пришълецът на Земята

23927
Пришълецът на Земята

Тази снимка може да ви изглежда като нещо, измислено за фантастичен филм на ужасите, но всъщност е съвсем реален ужас, поне за тази тарантула. Да, пришълецът не идва от космоса, той живее на нашата планета и се нарича кордицепс - просто още един щрих от невероятните, понякога зловещи, измерения на живота.

Гъбите кордицепс завладяват приемника си (най-често членестоного) и постепенно заместват неговата тъкан със своята паразитна тъкан докато накрая не го изпълнят изцяло. Когато домакинът умре, от тялото му поникват цилиндрични или разклонени израстъци. Тези плодни тела след това разпръскват още спори, за да инфектират нови жертви.

Този сценарий като от филм на ужасите има още по-зловещи детайли. Някои видове кордицепс имат контролиращи мозъка способности. Те принуждават домакина, подобно на безмозъчно зомби, да се отдалечи от безопасните за него територии и да отиде на място, където гъбата, която ще израсне от тялото му, ще намери оптимални условия за растеж и да умре там. Точно това може да видите във видеото, което следва, част от великолепните серии на ББС „Планета Земя":

Има хиляди видове кордицепс и всички са паразитиращи. Интересното е, че всеки от тях се е развил и „специализирал" за различен и точно определен вид насекомо.

Въпреки ужасяваща му природа, кордицепсът има много добро влияние върху човешкото тяло и е познат на лечителите от 5000 години. Векове наред е бил достъпен само за китайските императори и е наричан „божествения подарък". Гъбата съдържа множество незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини, полизахариди, бетакаротин (провитамин А), витамин Е и С, цинк и селен. Освен това се е използвала при трансплантации на човешки органи, тъй като съдържа циклоспорин, вещество, което потиска имунната система и ѝ пречи да изхвърли органа.

Източник: Списание 8/sciencebasedlife

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com