Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът "Главчев" отпуска 39 млн. лв. за вдигане на заплатите във висшите училища

15 май 2024, 16:22 часа • 4030 прочитания

Служебният кабинет на Димитър Главчев ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните университети, считано от 1 януари 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Вчера Съветът на ректорите на висшите училища изпрати отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри и редица институции по повод неизпълнени от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование. Работещите в сектора излизат на протест на 20 май. Още: "Заплатите ни са като на чистачки": Търпението на академичната общност се изчерпва

"През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции)", се казва в позицията им.

Реакцията на властта

Отпуснатите средства ще дадат възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1810 на 2100 лева. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера, посочват от Министерския съвет.

Средствата в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния бюджет, поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година. Още: Средната заплата у нас нараства, в София за първи път скочи над 3000 лева

Служебният премиер Димитър Главчев е поканил днес от 17:00 ч. представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

От президентството също съобщиха, че от 16:00 ч. на "Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес