Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: При новите данни за инфлацията, шансовете да приемем еврото са големи

15 май 2024, 14:42 часа • 15150 прочитания

Ако тенденцията на спад на инфлацията, отчетена от НСИ, се задълбочи, имаме всички основания да смятаме, че през 2025 г. можем да влезем в еврозоната - ако не в началото, в средата на годината. Тази прогноза направи пред БНР икономистът и финансов експерт Юлиан Войнов.

Още: ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

По думите му само политическо решение може да наложи да изчакаме 1-ви януари 2026 г., защото няма държава, която да е приела еврото в средата на годината.

Критериите

"Последните данни показват, че се движим с доста ускорени темпове за намаляване на инфлацията. По последните данни за април на НСИ инфлационният индекс спада на месечна база с 3%, т.е. имаме месечна дефлация от 3% и годишната инфлация е 2,4%.

За да изпълним критериите за еврозоната, този спад ни приближава в много сериозна степен. За момента още не изпълняваме този критерий. Ако тенденцията на спад на инфлацията, която видяхме през април, се задълбочи, а аз не виждам причини да не се задълбочи, следващите 3-4 месеца най-вероятно ще изпълним този критерий", обясни той.

Според Войнов в конвергентния доклад, който ще излезе пред юни, вероятно няма да сме покрили изискванията за влизане в еврозоната, но ако бъде поискан допълнителен до края на годината, шансовете за приемане на еврото са големи.

Управителят на БНБ: Загубите от забавянето ни за еврозоната се измерват в милиарди

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес