Ад в цяла България!

18362
Ад в цяла България!
Пътищата затварят, няма ток, реките преливат

Обстановката в страната остава изключително тежка.

В село Бисер продължава спасителната операция. Официално 8 са жертвите, 2 лица се издирват.

Един младеж не може да намери родителите си. Обстановката е усложнена.

Областният управител Ирена Узунова от сутринта се намира в бедстващото село. Очаква се да пристигне и еврокомисарят по бедствията и кризисните ситуации на ЕС Кристалина Георгиева. По-късно в региона се очаква и да дойде и президентът Росен Плевнелиев.

Язовир "Студен кладенец" от каскада Арда прелива 100,1 процента

Язовир "Студен кладенец" от каскада Арда прелива 100,1 процента, което е 234 м3/сек , без това да създава опасност за населението. Уто...

75 човека са евакуирани от наводнения квартал в Свиленград. Има 23 села, които остават без вода, подготвят се водоноски. В община Симеоновград 8 селища са без вода, в Любимец положението също е критично. В момента нивото на река Марица е в критично състояние. Дигата, която се е скъсала, от 60-те години не се е късала и от тогава не е влизала вода в Свиленград.

Голям проблем е да не тръгне епидемия по животните.

Пет помпи изпомпват водата от центъра на Харманли, но за съжаление в града няма достатъчно помпи. Трябва да се евакуират съдът и музеят.

Водата на пазара, както и в мазетата на жилищните блокове в квартал „Тракия”, също не е мръднала, тъй като нивото на Харманлийската река все още е много високо. В момента в Харманли има повече проблеми, отколкото в село Бисер.

Заради обилните снеговалежи в момента шест населени места в Пловдивска област са без водоподаване, тъй като е прекъснато електрозахранването, съобщиха от ВиК- Пловдив по време на днешното заседание на Кризисния щаб, предаде репортер на Радио “Фокус”- Пловдив. Без вода са Куклен, Брестник, Белащица, Войсил, Брани поле, Радиново. Водоподаването се спряло поради скъсани електропроводи, които захранват помпените станции, а не заради аварии по водопреносната мрежа.

Двама души от село Бисер все още са в неизвестност

Двама души от село Бисер все още са в неизвестност. "Продължаваме да ги търсим", съобщи за  „Фокус” кметът на Община Харма...

По данни от електроразпределителното дружество цялата Родопска яка - 25 селища, са без електрозахранване в момента от 3.00 часа през нощта, съобщи Красимир Стасков от дружеството. Поетапно се възстановява електрозахранването. Без ток са повечето села в Асеновградско - Тополово, Новаково, Ягодово, Крумово, Брани поле, Маврудово, Горнослав, Мулдава, Добростан, Червен, Бачково и други.

Учениците от Пловдив излизат в тридневна ваканция от утре заради очакваните ниски температури. Това съобщи зам.-кметът Александър Държиков. Учебният процес в училищата на територията на община Пловдив ще бъде прекратен от 8-ми до 10 февруари 2012 година включително.

Сняг вали в цялата страна, като на места се образуват преспи и снегонавявания. В Русенска и Силистренска област са затворени всички пътища за почистване. Русе е откъснат от света, след като силният вятър и снегът затвориха всички главни пътища към София, Варна и Силистра. 50 автомобила са хванати в снежния капан по пътя Червена вода - Семерджиево - Ветово и в момента екипи на Пътно управление и пожарната се опитват да извадят хората от колите. Ледоходът по Дунав е достигнал 50 %. Забранява се движението на товарни автомобили над 10 тона в област Шумен. Затворена е в двете посоки и автомагистрала "Люлин". Пътните настилки на автомагистралите са заснежени и заледени, като се обработват и опесъчават.

В София също е силно затруднено движението заради снеговалежа. Градският транспорт закъснява, като при трамваите има закъснения от около половин час. На някои места не са почистени трасетата на трамваите, а в тях липсва отопление.

Остава обявеното бедствено положение в области Хасково и Кърджали, и община Гълъбово. Евакуираните граждани от засегнатите населени места са настанени в съседни населени места или при роднини, осигурени са храна, одеяла, питейна вода. Екипи на МВР, МО, БЧК и други продължават спасителните действия в района на село Бисер, община Харманли. В националния щаб постъпват предложения от граждани за настаняване на евакуирани от засегнатите населени места. Предстои от поделение на МО дислоциране в област Стара Загора да се изпрати тежка инженерна техника за осигуряване проходимостта в района на село Бисер.

Армия и доброволци помагат, държавата обещава да подаде ръка!

Днес започва огледът на щетите в село Бисер, община Харманли, предизвикани от наводнението, вследствие на скъсана язовирна стена. Общо ...

Официално 8 са жертвите на наводненията, 2 лица се издирват, заяви в началото на деня вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Един младеж не може да намери родителите си. Едно дете не можехме да намерим вчера, но се установи, че е отишло в съседи, каза още той. Обстановката е усложнена. 75 човека са евакуирани от наводнения квартал в Свиленград. Има 23 села, които остават без вода, подготвят се водоноски, съобщи още министър Цветанов. В община Симеоновград 8 селища са без вода, в Любимец положението също е критично. В момента нивото на река Марица е в критично състояние.

Язовир "Ивайловград" продължава да прелива с водно количество 269 куб. м в секунда от преливника и 270 куб. м в секунда от ВЕЦ. Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовир "Студен кладенец". Отворена е една клапа на язовира и се изпускат контролирани водни количества - 234 куб.м в сек. и 143 куб. м в секунда от ВЕЦ.

Пътуването към ГКПП Златоград е възможно само с вериги. На ГКПП "Капитан Андреево" е преустановена работа и в двете посоки, нивото на водата е около 100-120 см над асфалта и дължина около 1500 м, като продължава слабо да се покачва, ГКПП – "Капитан Петко войвода" също е затворено. Пропускателната дейност на ГКПП "Лесово" е засилена, като има натрупване на товарни автомобили за изход около 1.5 км. От 05.00 ч. поради спиране на ел. захранването ГКПП е на аварийно захранване. Поради лоша метеорологична обстановка (силен вятър), акваторията и каналите на пристанища Варна-изток, Варна-запад, "Леспорт" и "Фериботен комплекс" са затворени за движение на всякакви плавателни средства. Летище Пловдив е затворено за полети поради силен снеговалеж.

Има 3 международни и 6 вътрешни влака, които са спрени, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Железопътният транспорт изглежда като най-безопасен. Но на местата, където има наводнения, е спряно движението. В междугарие закъсали хора няма. Хората са настанени на топло, осигурена им е храна, съобщи Московски. В зоните, където е бедствието, има сформирани спешни екипи, които от днес започват отстраняване на авариите, където е възможно, където е наводнено все още нищо не може да се работи. Но там, където има свлачища и прекъснати кабели, започват да работят екипите. Извън зоната на бедствието най-тежко е положението с едно свлачище към Раднево, каза министърът на транспорта. Летищата работят. Има определени закъснения, нормално е, в цяла Европа обстановката е затруднена. Пистите се чистят. По Черноморието са затворени пристанищата поради бурния вятър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com