Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

2664
Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят
Снимка: iStock/Guliver

Мария Конан, лекар акушер-гинеколог разказа за това какво трябва да се спазва при интимната хигиена.

Бельото не е според размера - причина за безплодие

Бельото трябва да е изработено от естествени материали, тъй като влиза в контакт с най-деликатната зона, която изисква внимателни грижи. Носенето на бельо, което не е според размера, може да доведе до дразнене, дисбактериоза, гарднелоза, вагинална кандидоза (млечница), безплодие (поради застой на кръв в таза, което може да допринесе за възпаление на матката и придатъците).

Ежедневното носене на бикини тип „стрингове“ води до това, че бактерии от червата попадат във влагалището и причиняват различни възпалителни заболявания.

Гинеколог: Няколко съвета как да поддържате интимната си хигиена на ниво

Сапунът - враг на интимната зона

Сапуни, душ гелове, шампоани - всички те не трябва да се използват за интимната област. Такава хигиена води до изсушаване, дразнене, алергични реакции и други последствия. От ароматизираните сапуни и гелове се нарушава киселинно-алкалното равновесие на интимната зона, което води до повишена чувствителност към инфекциозни заболявания, провокира развитието на бактерии и гъбички, причинява дискомфорт и сухота.

Сапуните и душ гелът имат неутрални или алкални стойности на рН от 6-7, докато гениталната зона има кисела среда от лактобацили, които предпазват организма от патогенни микроорганизми. Здравословният киселинно-алкален баланс на влагалището е около 3,5-4,5 рН, така че средствата за интимна хигиена трябва да се избират в съответствие с граничните параметри. Ако не спазвате тези препоръки, се наблюдават промени в микрофлората на влагалището и здравословни проблеми.

И не забравяйте - прекомерното почистване може да наруши естествената бактериална флора на влагалището.

Правилната грижа за интимната област е важно условие за здравето на жените. За да не й навредите, е необходимо да спазвате определени правила

6 закона за интимните зони, които всяка жена трябва да спазва

Фланела - зло

Фланелката е способна да увреди деликатната интимна зона, затова не трябва да я използвате, както и различни гъбички за интимна хигиена. Също така в гъбите и луфата често се развиват вредни бактерии, за превенция ги третирайте по-често с дезинфекциращи разтвори и ги подсушавайте добре. Но за интимната зона не трябва да се използват.

Техника на измиване

Вагиналната флора е безопасна за червата, но попадането на чревна флора във влагалището може да доведе до възпалителни заболявания, така че внимавайте да не внасяте бактерии от областта на ануса в гениталиите.

Специална кърпа

За интимната хигиена е необходимо да имате отделна мека кърпа, защото именно кърпата е добър развъдник на бактериите. Когато използвате кърпа, не трябва да правите резки търкащи движения, в противен случай можете да травмирате деликатната зона. За жените е важно да имат отделна кърпа само за тази област. В никакъв случай не трябва да използвате такава, която се използва както за краката, така и за други области.

Вземане на душ след басейна

Важно е да вземете обилен душ след плуване в басейн или къпане в реката или морето, тъй като водата в басейна или замърсената вода от естествените водоеми може да предизвика дразнене. В случай на поглъщане на бактерии тя може да предизвика и млечница.

Неизползване на ежедневни тампони

Именно ежедневните тампони могат да причинят нарушаване на pH баланса и дразнене. Не съществуват „дишащи тампони“, тъй като те в повечето случаи са непропускливи и не са стерилни. Според проведени изследвания е установено, че дишането на всички проби е 0!

Задължително си струва да сменяте тампона след 3-4 часа носене, защото след установеното време върху повърхността могат да се размножат вредни микроорганизми, които са опасни за микрофлората на жената.

Опасностите от спринцовата терапия

Именно спринцовката може да причини повече вреда, отколкото полза. Оросяването на влагалището може да наруши обичайния бактериален фон. Например да унищожи лактобацилите, които са необходими за поддържане на баланса, и дори да внесе инфекция. Сприцингът се използва само когато е предписан от лекар.

Струва си да бъдете по-внимателни към интимното си здраве и така ще избегнете много проблеми.

Противозачатъчните средства се предписват от лекар

Не си струва да приемате контрацептиви самостоятелно, тъй като те принадлежат към числото на хормоналните лекарства. Всеки човек е различен, както и неговият хормонален фон, така че контрацептивите, които са били подходящи за вашите познати, може да не са подходящи за вас. Съставът на хормоналните контрацептиви включва различни активни компоненти и само лекар избира лекарството, което е подходящо за Вас. Само лекарят може да даде подходяща препоръка след предварителен обстоен преглед, да вземе предвид наличието на съпътстващи заболявания, да установи липсата на противопоказания за употребата на даден хормонален препарат.

Редовни посещения при гинеколога

Редовните посещения при гинеколог са от съществено значение за вашето здраве. Честотата на посещенията може да варира в зависимост от възрастта и сексуалната ви активност, но поне веднъж на шест месеца. Трябва да се помни, че различните заболявания и онкологичните заболявания могат да се проявят с течение на времето и в тежка форма. Заслужава си да посетите лекар, дори ако в момента не сте притеснени от нищо.

Необходимо ли е да се лекува ерозията на шийката на матката?  

На 23-27-годишна възраст при момичетата често се наблюдава ектопия на цилиндричния епител на повърхността на шийката на матката. Това е, когато цилиндричният епител, покриващ цервикалния канал, изпъква на повърхността на шийката на матката. Това физиологично състояние не изисква лечение. Но съществуват и ерозивни лезии на шийката на матката, които трябва да се лекуват, тъй като тези лезии водят до развитие на рак. За оценка на шийката на матката се използва разширена колпоскопия. Само след цялостен преглед от акушер-гинеколог ще бъде поставена диагноза и при необходимост ще бъде назначено лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Кои са зодиите, които носят късмет на околните?

Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

7 храни, които подобряват функцията на бъбреците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com