Връчиха италианските награди "Давид на Донатело": Надделяха социалните теми

813
Връчиха италианските награди "Давид на Донатело": Надделяха социалните теми
Снимка: Getty Images

Филми със силни социални послания си поделиха италианските филмови награди "Давид на Донатело" на церемония на 3 май вечерта, състояла се в "Театър 5" в римското киностудио "Чинечита", предаде АНСА.

Големият победител

Продукцията "Аз, капитан" на Матео Гароне спечели седем награди "Давид на Донатело", смятани за италианския вариант на американските награди "Оскар". Филмът имаше общо 15 номинации. Той беше отличен за най-добър филм и за режисура. Продукцията отнесе и наградите за операторско майсторство, монтаж, звук, продукция и визуални ефекти.

Още: Сър Антъни Хопкинс ще изиграе композитора Георг Фридрих Хендел

Филмът разказва историята на двама младежи от Сенегал, потеглили по пътя на незаконната миграция и е де факто филмова одисея за незаконните мигранти от Африка за Европа. Темата е силно актуална както в Италия, така и в целия ЕС в навечерието на европейските избори.

Снимка: Getty Images

Главните роли в "Аз, капитан" се изпълняват от двама сенегалски младежи Сейду Сар и Муса Фол. Техните герои носят същите имена. Двамата актьори неведнъж са споделяли, че ако не бяха постигнали успех в Италия благодарение на филма на Матео Гароне, те вероятно също щяха да потеглят по пътя на незаконните мигранти от Африка, бленуващи за по-добро бъдеще в ЕС.

Още: Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна палма" в Кан

"Аз, капитан" имаше и номинации за "Оскар" и за "Златен глобус" за чуждоезичен филм, но не успя да спечели нито една от двете американски награди.

На церемонията Матео Гароне подчерта, че неговият филм се е зародил от желанието да разкаже част от пътуването на мигрантите, за която никой не говори. Двамата актьори във филма му - Сейду и Муса, от своя страна благодариха на италианците и на всички, които спасяват мигрантите по море.

Снимка: Getty Images

Още: Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Другите наградени филми

С най-много номинации за "Давид на Донатело" - общо 19, беше дебютната продукция на актрисата, певица и режисьор Паола Кортелези "Все още има утре". Филмът, издържан в черно-бели тонове, разказва за жертвите на домашното насилие и за еманципацията на жените през 40-те години на миналия век в Италия. Снощи филмът спечели отличията в шест категории, в това число наградата за най-добра актриса в главна женска роля, която във филма се изпълнява от самата режисьорка Кортелези, както и наградата на зрителите. Продукцията получи и наградите в категорията за актриса във второстепенна роля за Емануела Фанели, за най-добър оригинален сценарий, наградата за най-добър режисьорски дебют и наградата "Давид на Донатело" на младите зрители.

Снимка: Getty Images

Още: Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

"Все още има утре" отчете рекорди от приходи в киносалоните и беше прожектиран в редица италиански училища и в италианския парламент. Мнозина в Италия подчертаха, че продукцията е посветена на една все още актуална тема - насилието над жени, което в Италия не бележи отстъпление, въпреки че на ключови постове сега там са две жени - премиерката Джорджа Мелони и лидерката на опозицията Ели Шлайн.

Продукцията "Палацина Лаф" на Микеле Рондино, разказваща историята на психически тормоз от страна на работодател над синдикални работници в стоманодобивен завод в Италия и посветен на действителен случай в Таранто през 1997 г., получи наградата в категорията за най-добър актьор в главна мъжка рола на Микеле Рондино, наградата за най-добър актьор във второстепенна роля за Елио Джермано и наградата за най-добра филмова песен "Моята земя", изпълнена от Диодато, съобщава БТА

Снимка: Getty Images

Още: Френска комедия открива кинофестивала в Кан

Паола Кортелези на свой ред благодари на всички 5 милиона зрители, които са отишли в киносалоните, за да гледат един черно-бял филм, а после се пошегува, че получава награда за дебют като режисьор в момент, когато навлиза в менопаузата и настъпва в зрялата възраст.

Церемонията за връчването на наградите "Давид на Донатело" беше водена от известния италиански водещ Карло Конти, за когото се говори, че догодина ще поеме воденето и на фестивала в Сан Ремо. Партнираше му като водеща колежката му Алесия Маркуци. Церемонията беше излъчвана директно по телевизия РАИ Уно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Доналд Тръпм беснее срещу филма "Стажантът" с Мария Бакалова, режисьорът го кани на среща (ВИДЕО)

Реставрираме филма "Крадецът на праскови" на Въло Радев в 4K (ВИДЕО)

Кейт Бланшет призова да се правят повече филми за бежанци

Нина Добрев е в болница, пострада сериозно при инцидент с мотоциклет (Снимки)

"Хоризонт: Американска сага" - Кевин Костнър представи премиера на филма си в Кан

Война без край между наследниците на Ален Делон: Искат ДНК проба от актьора

165 филма на 21-ия Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

Актрисата Ели Скорчева с награда "Златна липа" за цялостно творчество

Връчиха наградите на СБФД: Вижте кои са победителите

Нов сериал за големите български дарители тръгва по БНТ1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com