Български студенти протестираха в САЩ

34017
Български студенти протестираха в САЩ

Протестите в България се разрастват, като същевременно все повече българи зад граница се присъединяват към исканията на протестиращите у нас и изразяват своята подкрепа към упоритостта и решимостта на българите да сменят политическия модел.

Поредните присъединили се към протестиращите са група български студенти, които в момента се намират в САЩ на бригада, но въпреки, че са толкова далеч от родината, следят събитията у нас и смятат, че не могат да останат безучастни.

Нели Куцкова: Хората показаха, че не са безразлични

Мафията, срастването на държавата с организираната престъпност е съвсем видимо. Имаме фасадна демокрация, която показваме пред европейс...

В понеделник те се събраха на протест в американското градче Уайлдууд, щата Ню Джърси, с искане за падане на правителството на БСП и ДПС, което "да се вслуша в народа и да не бяга от отговорност". Студентите, които са обидени от квалификациите "лумпени" и "платени хулигани", също така се обявяват срещу избора за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, назначаването на спорните областни управители от ДПС, както и срещу отмяната на забраната за тютюнопушене. Те искат мажоритарни избори и нов изборен кодекс.


С лозунги "Оставка на кабинета Орешарски", "Искам да живея и работя в България, трибагреници и плакати с цитати от Яворов и Гео Милев, българските младежи в САЩ се обединиха около желанието си за промяна, за да може България да има едно по-добро бъдеще.

"Протестирам, защото искам да имам същия шанс за реализация в България, както в Америка и другите западни страни. Не искам да ми се налага да съм далеч от приятели и семейство цяло лято и да слугувам на американци, за да мога да живея нормално в България", заяви Атанас Кисимов, студент по право 4 курс в Пловдивския университет.

Съдът в Истанбул освободи всички задържани на 22 юни демонстранти

Съдът в Истанбул освободи всички демонстранти с карамфили, задържани от полицията на 22 юни на площад „Таксим”, по време ...

"И на Луната да съм, аз също съм българин и не мога да гледам и чета как 50 000 българи във София крещят "Оставка" и да стоя безучастно. Болен Сидеров ще ни нарича "платени хулиганчета"... Ето, ние сме жив пример. И да сме малко, събрали сме се от цяла България и няма нито един сред нас, който да симпатизира на БСП, ДПС или Атака", допълни 23-годишният студент в УНСС Димитър Ушатов.

Четвъртокурсникът от ВСУ "Любен Каравелов" Светослав Василев пък заяви, че протестира срещу модела на БСП, ДПС и Атака, които "се подиграват с българския народ още от първите дни на управлението си". "Ако направят АЕЦ "Белене", ще поробят народа за следващите 20 години! Ако не искате да сложите фесовете, протестирайте!", допълни той.

В България се градят промени

Вече почти две седмици в България не престават масовите демонстрации. Хората излизат на улиците на София, Пловдив,Варна и други градове...

20-годишната студентка по икономика в УНСС Александра Ефремова пък е възмутена от готвените промени в учебните планове, които взривиха обществото преди дни. "Чета в интернет, че махат "Майце си" и "Моята молитва" на Ботев и "Тютюн" на Димов от учебниците и ги заменят с какво... с изучаване на турски език ли? Изобщо не знам ДПС как съществува, не е ли противоконституционна? Нали партии на религиозна и етническа основа не могат да се създават", възмути се тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com