Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

1335
Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019
Снимка: БГНЕС

Все още в България не е започнало издаването на лични документи от поколение 2019. Изборът на изпълнител, който да въведе новата система, е блокиран с години. Така тя остаря преди да стартира използването ѝ.

Обявена през 2018 г. поръчката беше финализирана с договор в края на 2022 г. За изпълнител бе избран консорциум „Консорциум Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ - С&Т“ между немската компания „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ“ и българската "С&Т България" ЕООД (с ново име „Контрон България). Още: Новата система за издаване на лични карти и паспорти ще струва стотици милиони

И сега - какво?

На запитване от депутата на ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов вътрешният министър Калин Стоянов е отговорил, че въвеждането в експлоатация на система за издаване на български лични документи следва да се реализира не по-късно от 19 месеца след сключване на договора със спечелилия участник, който изтича през месец август 2024 г. Още: Личните карти от поколение 2019 остаряха още преди да ги пуснат

Пояснил е, че МВР предприема нормативно допустими действия за договаряне с изпълнителя за предсрочно издаване на лична карта с електронен носител на информация и това е приоритетна цел за 2024 г. Още: За личните документи: При договор за 250 млн. лева подписваме друг - от 44,6 млн. лева и Обществена поръчка на МВР за 286 млн. лева е стопирана

Той обяснява, че подписването на договора е забавено поради обжалване от участниците в обществената поръчка, както и заради отправеното от Върховния административен съд преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз. Още: Издаването на нови лични документи в България стигна до Европейския съд

На въпрос колко е натрупаното забавяне спрямо първоначално заложения график в проекта, министърът е отговорил, че изпълнителят работи паралелно по всички дейности, като изпълнението на част от тях е приключило.

Като причина за забавеното построяване на новата сграда за централизирано издаване на лични документи министърът е посочил, че при проучванията на бъдещата строителна площадка са установени преминаваща напречно през обекта ВиК-тръби, които не са били отразени в кадастралната карта. Водопроводът, канализацията и част от електропреносната мрежа ще трябва да бъдат изместени.

„Предвид изложените факти и обстоятелства, натрупаното към момента забавяне ще бъде компенсирано в рамките на строителния процес, като към настоящия момент за изместването на наличните площадкови водопроводни и канализационни мрежи е изготвен и одобрен работен инвестиционен проект и на 12.04.2024 г. е подписан протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво за строежи на техническата инфраструктура“, уточнява министър Стоянов.

Припомняме, че въпросната сграда ще се построи в столичния район „Младост“, на бул. „Александър Малинов“ №1. Тя ще се ползва за персонализационен център и фронт-офис. Отреденият за специалната високотехнологична производствена зона терен ще е с площ 14 400 кв. метра, а самият строеж ще е разположен върху 8880 квадрата.

В центъра са предвидени помещения за персонализация на паспорти и лични карти, лаборатория за входящ и изходящ контрол на бланки, за съхранения на празни и бракувани бланки, спесимени за всички видове документи, за проектиране и предпечатна подготовка, екранирано помещение, регистратура – явна, „секретно“ и „EU secret“, зала за обучение и още много други.

Първоначалният договор за всички дейности беше на стойност 252 950 562 лв. без ДДС. Към момента той е анексиран и увеличен на 320 859 354 лв. Изпълнителят е подписал вече и множество договори с подизпълнители за различни дейности, в това число за изместване на инженерна инфраструктура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 21 май, 2024 г. Честито!

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com