Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

3312
Колко ще струва на българина трапезата за Великден?
Снимка: iStock

Необходимите средства за задължителните елементи от трапезата за Великден възлизат на 110 лева, според наблюденията на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ на цените на продуктите, цитирани от БТА.

Първият задължителен елемент са боядисаните яйца. „Обикновено всяко българско домакинство се стреми да подготви поне една кора от този продукт за традиционните „битки“. Това означава, че сумата, която трябва да се отдели за тях, е около 15 лева за 30 броя, ако говорим за най-малкия размер“, посочва Петър Мишев. Изборът на някои от другите видове – по-големи или според отглеждането на кокошките, ще доведе до допълнително оскъпяване.

Снимка: iStock

Основна част от традиционната трапеза е и козунакът. „Разбира се, съществуват различни имитации на този продукт, но ако българското домакинство иска да постави на масата си стойностен домашен козунак, то трябва да си приготви сума от минимум 10 лв./кг“, допълва той.

Снимка: Unplash

Символичен край на великденските пости се поставя с агнешкото месо.

„Данните показват, че килограм месо средно излиза около 26 лева, като спрямо предишния Великден неговата цена на дребно се е повишила с 12%. Като се вземе предвид, че за приготвянето на всяко местно ястие са необходими и други продукти, крайната стойност на основното блюдо ще нарасне допълнително. Ако към вече изброените продукти се добави и една голяма традиционна зелена салата или гарнитура от пресни картофи, сумата ще набъбне още повече“, коментира икономическият анализатор.

Снимка: БГНЕС

По думите му на база на изложеното една бърза сметка показва, че необходимите средства за изброените задължителни елементи от празничната трапеза възлизат на 110 лв. при купено месо от 2 кг за домакинство. Към тази сума не са включени напитки или сладкиши, които оскъпяват допълнително.

Петър Мишев припомни, че от 1 януари 2024 г. минималната работна заплата достигна 933 лева бруто, което е 724 лева нето. „Едно сравнение с необходимите продукти за великденската трапеза с този „чист“ размер на законоустановеното минимално възнаграждение в страната разкрива, че с тези средства могат да се закупят едва 6,5 пъти основните продукти за празничната трапеза, което е тъжната новина на настъпващото събитие“, казва експертът.

ОЩЕ: Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Петър Мишев участва и в аналогичен анализ на миналия Великден. Тогава данните на ИССИО показаха, че при всички основни продукти има значителен ръст спрямо 2022 г. и празникът с базовите такива „излиза“ около 105 лв., без да се включват салати, напитки и сладкиши.

Общо 2 616 лв. струва нетно издръжката на живот за тричленно семейство към март – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години, обяви преди дни КНСБ по наблюдения на ИССИО.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база. Така в периода март 2023 - март 2024 г. издръжката на живот според синдиката е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 21 май, 2024 г. Честито!

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com