Фандъкова: Картите с местата за евакуация ще бъдат разлепени по входовете

4780
Фандъкова: Картите с местата за евакуация ще бъдат разлепени по входовете

Вече са готови и ще бъдат качени в интернет картите с местата за евакуация на гражданите, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред БНТ, предаде БГНЕС.

Картите ще бъдат качени на сайтовете на районните администрациите и на сайта на Столичната община. Освен това районните кметове ще имат задачата да раздадат плакати с картите на домоуправителите, които да ги разлепят по всички входове, поясни Фандъкова. Местата за евакуация – това са парковете, най-близкият възможен парк, стадион, открита площ. А при, не дай си Боже, по-сериозни бедствия, това са обществените сгради, където ще се раздават вода и храна, посочи тя. Сега се надявам, че всеки ще разгледа внимателно тези материали, защото вниманието ни е по-изострено.

Най-късно до утре се надявам тези карти да са качени и да могат да се видят. Това са карти, които информират хората как да се държат по време и след бедствия. Колкото сме по-подготвени, толкова по-малко ще има паника, каза Йорданка Фандъкова.

Кметът на София съобщи, че в момента се правят оценки на щетите на база на първите огледи, които са били направени. Продължават да идват сигнали. Ще бъде проверяван всеки един сигнал, каза Фандъкова. Това е на база на плана, който бе задействан веднага след голямото земетресение на 22 май. Сега комисиите са длъжни да направят по-детайлни досиета. Финансират се щети, които застрашават живота и здравето на хората, т.е. не трябва да се спекулира с тези средства, посочи Фандъкова. Безспорно – селата Мърчаево и Владая са най-пострадали, там има и две къщи, които са евакуирани. Училището в Мърчаево и детската градина във Владая също са пострадали.

Искам да подчертая, че и самите собственици на жилища имат големи отговорности. Боядисване, изкърпване на комини и на мазилки – това е ангажимент на собствениците. Много е важно собствениците да знаят и собствените си отговорности, подчерта столичният кмет. Там, където хората са социално слаби, от общината ще помагат. Фандъкова припомни още веднъж, че се финансират сгради и жилища, които са единствени, не се финансират, например, вили. Трябва да помогнем на хората, но и трябва да бъдем отговорни към този ресурс, който не е безкраен. На територията на Столична община, Слава Богу, няма сериозни щети и няма пострадали хора. Това трябва да ни бъде за урок на всички. Малките щети са много на брой, но големи, слава Богу, няма, което е добра новина. Тази година приключваме с конструктивните укрепвания на сградите. Йорданка Фандъкова каза, че сега предстои саниране на сградите, санирането не значи само поставяне на изолация, а и конструктивни укрепвания. Разделяме задачите на две. Това са спешни, аварийни ремонти и другите – конструктивни обследвания. Сега ще ангажираме сериозни специалисти, за да направят конструктивни обследвания в район Красно село, на блоковете в Борово, много сериозни средства ще бъдат отделени за това.

За срутения мост във Владая тя каза, че е реагирано веднага, тя благодари на министъра на отбраната, който е помогнал с техника и понтонен мост. До 2 месеца ще има постоянно изграден мост там, предстои и укрепване на брега, обеща Йорданка Фандъкова.

За известяването по време на земетресения с мегафони Фандъкова каза, че съгласно плановете, по които се работи, известяването става чрез националните медии. Аз смятам, че системата за оповестяване чрез сирени не е добра при земетресения, при тях трябва да се оповестява чрез мегафони. Необходимо е по-скоро да се направят малко усилия да бъде разбираем текстът, каза тя по повод това, че вчера в Перник хората не са разбирали какво им се казва по мегафоните. Хората имат нужда от информация, убедена е Фандъкова.

За уличните кучета кметът на София каза, че са направени няколко неща в последните месеци. Първото е, че затегнахме дисциплината в "Екоравновесие". Знаете, че малко преди да стане инцидентът с професора, сменихме директора на дружеството. От 4 на 6 се увеличиха екипите в "Екоравновесие", в момента работим за 8 екипа, а до края на годната за 10. В момента се работи активно за кастриране на кучетата в ромските квартали. Предстои изграждането на приюта за 1000 кучета, който вече няма да е толкова скъп. В кратки срокове ще бъде направена обществената поръчка, за да започне строежът.

За липсата на места в детските градини Фандъкова каза, че нищо не е окончателно. Продължаваме да строим, предстои да бъдат довършени до края на годината 6 нови сгради, проектираме около 40. Така че при всяко ново класиране има нови места. Винаги има, макар и малко места, каза кметицата. Пускаме новата детска градина в район Студентски. Пусната е градината за район Надежда. Големият недостиг е в яслите. Строителство – това е решението, каза още Йорданка Фандъкова.

Редактор: Ая Косарова

Евакуираха спешно сграда в центъра на Перник

Носеща колона на петия етаж в сградата на бившия Синдикален дом в центъра на Перник е поддала и всички служители от сградата са еваку...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com