Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

4272
Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите
Снимка: БГНЕС

На 20 май (понеделник) университетите у нас ще затворят предупредително врати за един ден в знак на протест срещу все още неувеличените заплати на преподавателите в държавните висши училища. Това става ясно от протестно писмо, подписано от 44 ректора на български университети до държавните институции.

Причина за тях са обещаните, но неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на заплатите на университетските преподаватели. В бюджета за 2024 г. са заделени 39 млн. лв. за скок на възнагражденията на академичния състав от 1 януари, но все още университетите не са получили и лев. Още: Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

Позицията

"С огромни усилия през март тази година, с изменение на закона за висшето образование, по настояване на цялата система, са приети правила, обвързващи предвидените средства от държавния бюджет за образование и наука с определен минимален процент. Трудовите възнаграждения на академичния състав на държавните висши училища са фиксирани спрямо средната брутна работна заплата за страната. На фона на ангажиментите, които държавата официално декларира към академичната общност, последва мълчалив отказ да се изпълнят задълженията по него и да осигурят необходимите средства. Държавата, в лицето на изпълнителната власт, отказва да изпълни задълженията си, които законодателната власт й е вменила. Още повече, че държавата през последните години игнорира приноса и значението на частното висше образование за общественото и икономическо развитие на страната", казват от Съвета на ректорите.

Оттам посочват, че от седмици ректорските ръководства и Съветът на ректорите, който ги представлява, безуспешно се лутат в лабиринтите на бюрократичните вътрешни взаимоотношения на държавата, в опит да осигурят това, което самият закон гарантира. "Подобно унизително отношение към знанието не е проявявано никога досега в най-новата българска история. До този момент гласът на академичната общност не достига високи децибели, защото сме водени от вярата, че не силата му, а аргументираността на тезите и исканията са водещи. Подобен подход от наша страна се приема за наивен и неефективен от тези, от които зависи да си свършат работата", казват ректорите. Поради това, "за първи път от началото на Прехода и промяната през 1989 година", българските учени и преподаватели от националните държавни висши училища и част от частните университети ще предприемат ефективни протестни действия. Още: Увеличават се заплатите на университетските преподаватели, решиха депутатите след 4-часов дебат

"На 20 май 2024 г. всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер", заявява проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите в отвореното писмо. В него се казва, че 20 май ще е начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра, т.е. протестите ще се изразяват в стъпаловидно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят. "В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната", предупреждават оттам.

На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите, в израз на несъгласие "с пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници". Още: "ГЕРБ и ДПС не искат": Премиерът в оставка за безплатното висше образование (ВИДЕО)

Ректорите призовават за разбиране и подкрепа от цялото българско общество и най-вече от студентите и докторантите. "Нашите действия не са резултат на моментна емоция, а на дългогодишно потискано недоволство, превърнало се вече в оправдан гняв", изтъкват те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Отговорите на външното оценяване по математика за 4. клас за 2024 г.

Четвъртокласниците се явяват на матура по математика

МОН обяви ще има изпит за прием в детска градина

Връчват наградите "Студент на годината" на Софийския университет (СНИМКИ)

Отговорите на външното оценяване по български език и литература за 4. клас за 2024 г.

Университетите остават в протестна готовност

"Животът няма "аУтокорект": Не знаем кога се слага запетайка и пълен член

Над 55 хиляди ученици се явяват на НВО по БЕЛ след 4 клас

Иде малката матура: 55 000 четвъртокласници на изпит по БЕЛ и по математика

Терзиев призова да не забравяме културата - мостът между миналото и бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование