Откриха корабни останки от римско време

10877
Откриха корабни останки от римско време

Останки от два древни кораба са открити на дълбочини повече от километър при прокарването на газопровод в Йонийско море, съобщи Министерството на културата на Гърция.

Откритието става при полагането на газопровода Гърция – Италия между два гръцки острова - Корфу и Паксос. Преди началото на строителството между 11 и 17 май са проведени океанографски изследвания на около 200 квадратни километра под егидата на гръцкото културно ведомство. В резултат на проучванията са намерени три потънали кораба, а два от тях са от древността.

Силиконов двойник на Берлускони лежи в прозрачен ковчег

Римска галерия, намираща се на едва няколко крачки от резиденцията на министър-председателя, представи мъртво силиконово копие на бивши...

Находките са уникални с дълбочината, на която са открити, тъй като досега господстваше мнението, че в древността съдовете са плавали само в зоната на видимост на брега и на малка дълбочина.

Първите открити останки са на дълбочина около 1180 метра. Предполага се, че търговският кораб е от трети век – епохата на Римската империя. На повърхността са качени две амфори и мраморен съд с височина 30 сантиметра. На дъното са останали още амфори, съдове, две котви и част от корпуса на кораба.

Останките от втория кораб са намерени на дълбочина 1375 метра и съдът е потънал също в римските времена. Намерени са каменни плочи, амфори, съдове и различни метални предмети, както и част от баласта на кораба.

Учените са се натъкнали и на остатъци от кораб, вероятно от XVII - XVIII век от нашата ера.

Тенджера бърка яденето сама

На всеки се е случвало да загори яденето си на котлона и всички знаем до какви последствия води – похабени напразно продукти, неп...

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com