Фандъкова: Няма да допусна ултимативен тон за лифтовете

7463
Фандъкова: Няма да допусна ултимативен тон за лифтовете

"Не може да се избегне отговорността в годините назад. Природен парк Витоша се управлява по план и основните територии се управляват от МОСВ и МЗХ." Това каза пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

"По-важното е, че има сериозни проблеми и проблемите на Витоша не са единствено дали да има ски зона или да няма. Липсва ни във времето дебат за може би най-сериозния проблем, за това, че гората си отива. Крайно време е да се повдигне този дебат и лично ще инициирам такъв след лятната ваканция. Витоша е важна най-вече за София и софиянци и ще инициирам по-скоро научна конференция.

Кой се озърта към "Бистришко бранище"

"Върху територии от държавния горски фонд се планира да се появят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове. Ще се гради и микроязовир за и...

Втората половина на септември, началото на октомври е възможно да се направи такава конференция. Не може пък софиянци да стават заложници на спорове за закони и утре съм поканила представителите на "Витоша ски", за да поставя окончателно въпроса, ако не бъдат пуснати лифтовете имам намерение да се обърнем към съда. Становището на Агенцията по приватизация е, че няма нарушение в договора. Когато едни съоръжения не работят толкова дълго време, е редно да се обърнем и към съда", обясни Фандъкова.

"Надявам се, че утре ще се намери решение на въпроса. Който е решил да притиска общината, София и софиянци не е постигнал много. Търсила съм всички възможности", каза Йорданка Фандъкова. Тя припомни случай, в който е трябвало общината да плати повече от 10 млн. лева за един терен. "Нещо, което категорично не е било правилно и с усилията на общината и на всички институции, този случай приключи с това, че заповедта се обезсили. Това е случаят за отчуждаването на бул. "Данаил Николаев"", отбеляза столичният кмет.

""Витоша ски" е приватизирана през 2007 г. от столичната общинска агенция за приватизация. В този договор компанията има своите ангажименти да не променя предмета на дейност на договора в срок от 25 години, да открива работни места, има редица ангажименти, които "Витоша ски" спазва, установи проверката. Тънкият момент е дали спирането на работата се води като промяна в предмета на договора, юристите казват, че това не е така. Но не изключва възможността да потърсим и съдебна защита, надявам се да не се стигне до там", поясни кметът на София.

За пожара на Витоша, Фандъкова каза, че разчита следствието за пожара да приключи бързо. "След като пожарът беше овладян, следващият въпрос е каква е причината за него. Анализ задължително трябва да се направи, за да се отчетат всички обстоятелства. Бях от първите часове на пожара. Абсолютно всички, които взеха участие, дадоха всичко от себе си, за да има този резултат и да няма пострадали и жертви", подчерта столичният кмет.

Еколози: Медиите лъжат! На Витоша е страшно и става все по-зле

Положението с огнената стихия е много страшно, съобщи на пресконференция адвокат Свилен Овчаров по повод пожара на Витоша. Той поясни, ...

За строителството във Витоша, Фандъкова е категорична, че не е възможно да се строи никъде на Витоша. "Категорично на Витоша не бива, не следва и не може да се строи безразборно всеки, където си пожелае", заяви Фандъкова.

За екологичните протести столичният кмет посочи, че темата екология е най-съществената тема за всички нас. "Хубаво е, че има толкова много млади хора, които защитават екологията. По отношение на лифтовете ултимативният тон няма да го допусна, аз също мога да разговарям с такъв тон", закани се Йорданка Фандъкова. 

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com