Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

4674
Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове
Снимка: iStock

След бързото покачване на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се наблюдава леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 пр.п. спрямо тези от края на 2023 г. Най-бързо продължават да се покачват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, а в Пловдив и Бургас се отчита годишен ръст от около 8-10%. Това сочат данни на Bulgarian Properties за пазарните тенденции в Пловдив, Варна и Бургас в началото на 2024 г.

В резултат на бързото нарастване на цените във Варна те вече са със средно около 100 евро на кв. метър по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1 343 евро/кв. метър, сочат данни на компанията. В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни – съответно 1 212 евро на кв. метър и 1 244 евро на кв. метър.

В трите големи града вече почти няма цени под 1 000 евро на кв. метър с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро на кв. метър.

Снимка: iStock

В Пловдив, Варна и Бургас новото строителство движи пазара през последните години и е предпочитано от купувачите. Заедно с това, предлагането на вторичен пазар остава ограничено, а търсенето – голямо, което прави момента много подходящ за продажба, отчитат от компанията.

Данните на Bulgarian Properties сочат, че и в трите големи града, по подобие на София, обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с около 20% на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4%, 12,7% и 9,2% съответно за Пловдив, Варна и Бургас.

ОЩЕ: Има ръст в предлагането на жилища във високия сегмент в София

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на 2023 г., когато доходите се покачваха по-бавно от цените на имотите.

Според данните жилищните пазари в големите градове са започнали годината с подобрени условия за реализиране на сделки и това обяснява нарасналата пазарна активност, посочват от компанията.

Жилищният пазар в Пловдив

Снимка: iStock

Вторият по големина град в страната успя да навакса изоставането на цените си спрямо Варна и Бургас. Вече може да се каже, че пазарите в трите най-големи града след София в много отношения си приличат.

Пловдив следва плътно тенденциите на жилищния пазар в София и ги „прихваща“ по-бързо от останалите градове. Видно е как ускоряването на растежа и забавянето му се случват по-рано от тези във Варна и Бургас. Данните за първото тримесечие показват, че ръстът се е забавил до около 8% на годишна база.

ОЩЕ: Цените на имотите в София и Пловдив започнаха да падат

Най-скъпите квартали, чиито цени надвишават 1 500 евро на кв. метър, са „Младежки хълм“, „Мараша“, „Каменица 1“, Център.

Най-евтино се продават жилищата в „Изгрев“, където са и единствените цени под 1 000 евро кв. метър. След него възходящо са „Беломорски“, „Остромила“, „Коматевски възел“, „Южен“.

Жилищният пазар във Варна

Снимка: iStock

Варна е лидер по ръст на цените и е вторият най-скъп град за жилищни имоти след София, отбелязват от компанията.

През първото тримесечие на 2024 г. средната цена на жилищата във Варна достигна 1 343 евро на кв. метра, а годишният растеж е сред най-големите у нас – 18,5%.

Растежът в морската столица се ускори по-видимо след средата на 2022 г. и още остава на високи нива.

Във Варна няма квартали с цени под 1 000 евро на кв. метра, а най-евтините към момента са „Владислав Варненчик“, „Кайсиева градина“, „Христо Ботев“.

ОЩЕ: България е втора в Европа по поскъпване на жилищата

Интересното във Варна е, че има квартали със средна цена над 2 000 евро/кв. метър – Морската градина и Гръцка махала, а малко над 1/4 от кварталите в града са с цени над 1 500 евро на кв. метър. Сред най-скъпите квартали традиционно са „Операта“, „Чайка“, „ВИНС - Червен площад“, „Спортна зала“, Център.

Варна се разраства в търсене на нови възможности за реализация на проекти ново строителство и модерен начин на живот и вече редица местности и курортни комплекси са приобщени към града, давайки възможност за живот в съчетание на градски ритъм и ваканционни удобства.

Жилищният пазар в Бургас

Снимка: Община Бургас

Цените на жилищата в Бургас също нараснаха осезаемо през последните години – само преди 2 години средната цена е била 923 евро/кв. метър, а сега е 1 244 евро/кв. метър.

Това е годишен ръст от 10,5%, който следва общия тренд за забавяне.

Бургаският градски пазар също се характеризира с разрастване към нови територии – в посока ж.к. Славейков и магистрала „Тракия“ и към кв. Сарафово и ж.к. Меден рудник.

ОЩЕ: Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Единствено в „Меден рудник“ още могат да се намерят цени под 1 000 евро/кв. метър, което прави този район доста изгоден на фона на общата картина, а преобладаващото ново строителство там дава възможности за избор на качествен имот, посочват от компанията.

Във всички останали квартали цените са около над средната за града. И тук, по подобие на другите големи градове, се вижда, че централните райони са на цени между 1 500 и 2 000 евро на кв. метър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Черешите стават все по-скъпи

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com