Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

23 април 2024, 17:35 часа • 905 прочитания

В днешното предаване „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева разказва как чрез плодове и зеленчуци можем да си набавим така нужния витамин В12.

Препоръчителната дневна доза на витамин B12 варира в зависимост от възрастта, пола, здравословното състояние и други фактори. За възрастни се препоръчва около 2,4 мкг. на ден. За деца дозите са по-ниски и също зависят от възрастта.

Росица Коцева припомня, че Витамин В12 е необходим за нормалното функциониране на нервната система. Той подпомага образуването на миелин, което е защитен слой около нервите и играе роля в синтеза на невротрансмитери. B12 участва в процеса на синтез на ДНК, който е от съществено значение за растежа и развитието на клетките. Витаминът играе ключова роля във формирането на червени кръвни клетки, важен е за правилния метаболизъм на фолиевата киселина (витамин B9), за здравето на кожата, косата и ноктите, като помага за регенерацията на клетките. Важен е и за подобряването на енергийния метаболизъм. Недостигът на витамин B12 може да доведе до различни здравословни проблеми, включително анемия, неврологични нарушения, умора и слабост. Още: Как се разпознава и лекува хранително разстройство при децата (ВИДЕО)

В ерата на пробитиците, пребиотиците и т.н. хранителни добавки се пропуска да се спомене фактът, че човешкият организъм може да си набави витамин В12 не само от месо и млечни продукти, но и от плодове и зеленчуци. Кравите, както знаем, са тревопасни животни, но успяват да синтезират витамин В12.

„Оказва се, че не кравите произвеждат витамин В12, а бактериите в стомаха им. Ние, хората правим същото. Бактериите се съдържат във ферментирали млека като кефира, да, но също така се съдържат и в суровите плодове и зеленчуци, които могат да съдържат Lactobacillus reuteri, една от необходимите бактерии, и могат да варират в зависимост от околната среда и условията на отглеждане. Някои от плодовете и зеленчуците, които могат да бъдат източници на тези бактерии, включват: кисели краставици, кисело зеле, кимчи, къпина, череши, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, малини, ягоди, сливи, моркови, краставици, царевица, пиперки, лук, чесън. Тези храни се консумират обикновено сурови или леко обработени и могат да съдържат различни видове млечнокисели бактерии, включително Lactobacillus reuteri.” Още: Инсулинова резистентност при децата: Причини, последствия, подходи (ВИДЕО)

Цялото предаване можете да гледате във видеото:

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес