Камерън изключва референдум за излизане от ЕС

5295
Камерън изключва референдум за излизане от ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън определи като неприемливо статуквото във връзките между Великобритания и ЕС, но същевременно се противопостави на идеята за "незабавен референдум" за излизане на страната му от Евросъюза.

"В момент, когато Европа се променя, за да разреши проблемите в еврозоната, нашата връзка с Европа също ще се промени", заяви консервативният премиер пред депутатите, отчитайки резултатите от срещата на върха на ЕС миналата седмица. "Има хора, които искат референдум по въпроса за оставането в ЕС или за излизането сега. Аз не съм съгласен с тях, защото не вярвам, че излизането от ЕС ще бъде най-доброто решение за Великобритания", каза още Камерън.

Премиерът, който опитва да успокои евроскептиците от своята партия, изрази готовност вчера да обмисли провеждането на референдум за отношенията на Лондон с ЕС. Той направи това в статия, публикувана във в. "Сънди Телеграф". "Както написах вчера, не вярвам, че статуквото е приемливо", настоя Камерън пред парламентаристите. "Но макар да смятам, че би било грешка да провеждаме референдум незабавно за оставане или за излизане от ЕС, ми се струва, че би било грешка да изключваме подобен референдум в бъдеще", допълни британският премиер.

Според външния министър Уилям Хейг британското правителство иска първо да започне предоговаряне на връзките си с Евросъюза, преди да поеме по пътя на евентуален референдум. Камерън е подложен на нарастващ натиск от евроскептиците в партията си, които искат Лондон да си върне компетенциите, притежавани от Брюксел. Днес един от видните представители на консервативната партия, бившият министър на отбраната Лиъм Фокс, заяви, че Великобритания трябва да напусне ЕС, ако страната не успее да предоговори отношенията си със съюза.

Редактор: Георги Иванов

Камерън против референдум за ЕС

Британският премиер отхвърля провеждането на какъвто и да е референдум за напускането на Великобритания на ЕС, пише „Дейли Телегр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com