Когато боядисваме яйцето в червено му даваме апотропейна сила

2823
Когато боядисваме яйцето в червено му даваме апотропейна сила
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато боядисваме яйцето в червено, го натоварваме с апотропейна сила. Това каза доц. Светлана Рашкиева от Института по фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науката (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за народните вярвания, свързани с боядисаните яйца. По думите й червеният цвят е апотропей, което означава, че той прогонва лошите влияния, лошите очи, злото от къщата или от човека, който го носи под формата на някакви шевици и тъкани.

„Когато боядисваме яйцето в червено, ние го натоварваме с апотропейна сила“, каза тя и обясни, че според християнството червеното е свързано с пролятата кръв на Христос, невинна жертва за изкупление на греховете на човечеството. „Там нещата малко се различават и се наслагват двете вярвания – фолклорното и каноничното“, каза доц. Ракшиева. Тя обясни, че до Велики четвъртък не може да се боядисват яйцата.

Празничен Великденски концерт в Каварна

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, се състоя концерт в салона на Народно читалище ,,Съгласие-...

„Обикновено това става на този ден. На Велики четвъртък домакините трябва да почистят и да подредят своята къща. Великденското чистене е едно от големите през годината. Свързано е с почистването и подреждането на дома след зимата, с обновяването му, измазването му, с украсяването му с някакви нови тъкани и постелки, символ на наближаващия празник“, каза тя. По думите й, който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, има възможност на Велика събота.

Доц. Ракшиева посочи, че на Велики петък се избягва боядисването, защото Христос е разпънат на кръста и се смята, че целият свят е в траур. „Затова се избягват, каквито и да било дейности, още повече свързани с обредни вещи, а великденското яйце е точно такова“, посочи тя. Доц. Ракшиева коментира, че на Велики четвъртък обикновено се прави така нареченото велико яйце, което трябва да е снесено на същия ден.

„Добре е това да се е случило преди изгрев слънце“, каза доц. Ракшиева и допълни, че най-възрастната жена в домакинството го боядисва и веднага след това отива при децата, които в повечето случаи още спят. „Поставя им по едно кръгче по бузите и на челото, като ги пребайва и нарича: „Да си живо и здраво, да си бяло и червено, да си весело засмяно“, обясни етнологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com