Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

3167
Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година
Снимка: Thinkstock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 3 май 2024 г. 

ГЛАС ОТ ИРАН: ЗАПАДЪТ ЗАЛИВА СВЕТА С ОРЪЖИЯ

Последните проучвания показват, че военният бюджет на европейските страни за 2023 г. е бил с 16% по-висок от този през 2022 г. Това е пореден рекорд за последните три десетилетия, счита иранското издание Resalat.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) военният бюджет на повечето страни в Западна и Централна Европа сега е по-голям, отколкото беше през последната година от Студената война.

Изследването показа още, че от началото на 2022 г. в европейските страни се забелязва увеличение на военните разходи, които са достигнали 552 милиарда евро през 2023 г. В същото време ръстът на военния бюджет на европейските страни през този период е по-голям с 16% от разходите им за отбрана през 2022 г. и с 62% повече от 2014 г., когато те възлизат на 330 млрд. евро. Още: Кюлчета, "Мерцедес": Сенатор-съюзник на Байдън влезе в блатото на оръжейната корупция

Твърди се, че причината за този експоненциален ръст е тривиална и веднага я свързват с войната, започната от Русия в Украйна. Това е характерно за повечето европейски медии, например като телевизионния канал Euronews или радиостанцията Deutsche Welle.

В същото време износът на оръжие от европейските страни също надвиши вноса им и в този случай става ясно, че въоръженият конфликт в Украйна е просто „добро извинение“.

РУСИЯ И БЕЛАРУС СИ МЕРЯТ ЦЕНЗУРАТА, СЛОВОТО В УНГАРИЯ - ПРЕД ИЗПИТАНИЕ

Русия и Беларус си мерят цензурата, докато свободата на словото в Унгария е пред изпитание. Това става ясно от последния годишен Световен индекс за свободата на пресата, изготвен от "Репортери без граници" (RSF).

България е на 59-то място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници", което представлява изкачване с 12 позиции нагоре. В доклада също така са отчетени заявките на кабинета Денков-Габриел да гарантира свободата на печата. 

Страните, в които свободата на печата е „добра“, са всички в Европа и по-конкретно в Европейския съюз, който прие първия си закон за свободата на медиите (EMFA). Ирландия изпадна от първите три държави в индекса, заменена от Швеция, докато Германия вече е една от първите десет държави. Свободата на печата е подложена на изпитание в Унгария, Малта и Гърция, трите най-ниско класирани страни от ЕС.

ГЛАВЧЕВ ДАВА ЧАСТНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА НА ДАНС И ПРОКУРАТУРАТА

Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“. Новината съобщиха от правителствената информационна служба. 

Министър-председателят настоява да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение. Решението на министър-председателя е в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта.

ТРЕВОГА: ПУТИН ТРУПА СИЛИ ЗА НАСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ХАРКОВ И СУМИ, НО ИМА ЛИ ДОСТАТЪЧНО (ВИДЕО)

Украинското разузнаване идентифицира три руски линии за дестабилизиране на Украйна и постигане на победа в подпалената от диктатора Владимир Путин война. Служители на украинското и американското разузнаване публикуваха оценки за ситуацията на фронта, според които руските сили могат да превземат Часов Яр, но е много малко вероятно да поемат контрол над големи украински градове.

Още: Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

НАКЪДЕ ОТИВА СВЕТЪТ: ОЧАКВА СЕ СКОК В ТЪРСЕНЕТО НА СИСТЕМИ ЗА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА

През предишните месеци прехващачи, изстреляни от разрушители на ВМС на САЩ, спряха противокорабни балистични ракети на хуси, докато в Украйна произведените в Щатите батерии MIM-104 Patriot свалиха модерните руски ракети Искандер и Хинзал. Шестима експерти прогнозират, че повече военни ще искат да инвестират в отбрана от балистични ракети, потенциална неочаквана печалба за компании като Lockheed Martin и Raytheon, които изграждат този тип системи, пише Reuters.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №1 на седмицата: Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.

Министерство алармира за опити да се опорочат изборите

Красимир Симеонов: Българската азбука е вълшебна, магическа, сакрална (ВИДЕО)

Старт на летния сезон за 2024 г. - не се очакват туристи от Русия, Украйна и Молдова

Ваня Григорова: Повсеместна е тревогата на хората от поскъпването на тока

В Европейския месец на многообразието Kaufland България получи наградата за Diversity & Inclusion

Кирил Петков и гардовете на НСО са разпитани за катастрофата със загинал човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество