Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

2959
Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.
Снимка: Pixabay

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 април 2024 г.

ОКОНЧАТЕЛНО: ЗАБРАНА НА РЕКЛАМАТА НА ХАЗАРТ ВЪВ ВСИЧКИ МЕДИИ

В последния си работен ден 49-ото Народно събрание прие промени в Закона за хазарта, с които се забранява реклама на хазарт в българските медии. Решението беше взето единодушно със 198 гласа "за" и влиза в сила 3 дни след обнародването му в Държавен вестник.

ЗАКОНЪТ ЗА ХАЗАРТА МИНА ПРЕЗ КОМИСИЯ: ОГРАНИЧИХА РЕКЛАМАТА НА ХАЗАРТА И ЗАБРАНИХА НА БЕДНИТЕ ДА ЗАЛАГАТ

Депутатите от бюджетна комисия ограничиха рекламата на хазарта и на практика забраниха на бедните да залагат. Това се случи с изменения в Закона за хазарта, които бяха приети на второ четене от комисията. Окончателното решение предстои да бъде взето от парламента, който днес заседава извънредно по темата. Законопроектът беше предложен от ГЕРБ и ДПС и идеята е повечето разпоредби да влязат в сила само 3 дни след обнародването му в "Държавен вестник". 

ИКОНОМИСТ КАЗА КАКВИ ЩЕ СА ЩЕТИТЕ ЗА БЮДЖЕТА ОТ ЗАБРАНАТА НА РЕКЛАМАТА НА ХАЗАРТ

Над 400 млн. лв. ще бъде щетата, ако този сектор спре да съществува и да внася данъци. Това заяви икономистът Михаил Кръстев в ефира на Нова телевизия относно предложените промени в Закона за хазарта.

НОВ ОБРАТ: ДЕПУТАТИТЕ ВЪВЕДОХА ТАВАН ОТ 15% ЗА НАДЦЕНКАТА НА ХЛЯБА, ЩЕ ИМА И НУЛЕВО ДДС

Народното събрание все пак удължат нулевата ставка за хляба. По-рано днес корекцията бе предложена в преходни и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона върху доходите на физическите лица, който обаче бе отхвърлен.

КОРАЛ И НОТАРИУСА: НИКОЛА МИНЧЕВ СТЕПЕНУВА ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО)

Казусите около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото са много по-важни за България и бъдещето ѝ, отколкото сагата покрай сдружение "Да запазим Корал" и твърденията за фалшифицирани подписи от страна на Кирил Петков и Лена Бориславова. Това се разбра от думите на депутата от ПП-ДБ и бивш председател на парламента Никола Минчев в Студио Actualno.

НОВИТЕ БЛОКОВЕ НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ": СВЪРШЕНОТО ДОСЕГА

Право на строеж върху част от територия с обща площ близо 4 000 декара е дала АЕЦ "Козлодуй" на дъщерното си дружество "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" за изграждане на два нови енергийни блока. Централата му е дарила шест имота с обща площ близо 5 декара на ул. "Панайот Хитов" в град Козлодуй.

КРАЙ: ГРИША ГАНЧЕВ СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ЦСКА

Ръководството на ЦСКА обяви изненадващо, че Гриша Ганчев и синът му Данаил се оттеглят от управлението на клуба. Двамата вече са прехвърлили безвъзмездно своите акции на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. Както е известно, напоследък се заговори, че двамата обмислят да се оттеглят от ЦСКА, но се очакваше това да се случи след края на настоящия сезон.

ПОЛИТИКА НА СЦЕНАТА: ЕЛИСАВЕТА БЕЛОБРАДОВА РАЗКАЗВА ЗА МОНОСПЕКТАКЪЛА СИ (ВИДЕО)

„За свободата и смъртта“ – моноспектакълът на Елисавета Белобрадова ще направи премиерата си на 9 май в Бургас, а на 13 май депутатът от ПП-ДБ ще го представи в НДК, София. Тя разказа в Студио Actualno как се преплитат сцената и политиката.

ПЛАЧЕВНА ТОАЛЕТНА В ПОСОЛСТВОТО НИ В ЛОНДОН: НЯМА ПАРИ ЗА ДОСТОЙНО ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЧУЖБИНА 

Държавата дава едва една шеста от нужната сума за ремонт на имотите ни в чужбина. В 67 държави имаме общо 228 недвижими имота и вместо нужните за година близо 20 млн. лв., в бюджета са заложени едва 3,3 млн. На тоалетната в лондонското посолство са правени ежеседмични ремонти, заради умишлено нанасяни му щети. Това става ясно от отговора на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Темата му е зададена от депутата на ПП-ДБ Мирослав Иванов.

ВЗРИВОВЕ И ОТРАВЯНИЯ В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА: СЕМЕЙСТВО РУСКИ НЕЛЕГАЛНИ ШПИОНИ Е КООРДИНИРАЛО ВСИЧКО

Поредицата от експлозии и отравяния в Европа, организирани от подразделение 29155 на руското военно разузнаване (ГРУ), е била координирана с помощта на семейство руски нелегални шпиони с чешко гражданство. Това установи независимият руски разследващ сайт The Insider, след като Чехия официално обяви, че ГРУ стои зад взривовете в оръжейни складове във Врбетице през 2014 г.

УКРАЙНА ТРЪГВА НА ВОЙНА С ЕВРОПА, АКО ПУТИН Я ЗАВЛАДЕЕ: ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ ПОЛША (ВИДЕО)

"Имаме избор – или да има победена руска армия извън Украйна, или да има победена руска армия на границата между Украйна и Полша". Това заяви полският външен министър Радослав Сикорски в интервю за германския таблоид "Билд".

"ВИСОКИЯТ МОРАЛ НЕ СТИГА": ЕЛИТНИ ВОЙНИЦИ ОПИТВАТ ДА КОМПЕНСИРАТ УКРАИНСКИТЕ ЗАГУБИ НА ФРОНТА

 

На 24 километра източно от гарнизонния град Лиман на източния фронт на Украйна от месеци се водят жестоки боеве. Някога зелената Серебрянска борова гора сега се превърна в обгорени пънове - картината е апокалиптична, пише The Guardian.

ПОЛША ОФИЦИАЛНО ПОДАДЕ ЗАЯВКА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ НА НАТО

 

Полша е отправила официално искане за разполагане на ядрени оръжия на НАТО на своя територия. Това каза заместник-министърът на националната отбрана на страната Павел Залевски в ефира на полската телевизия TVP info.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БДЖ инсталира видеонаблюдение влаковете

Кой има имен ден днес, 21 май, 2024 г. Честито!

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество