Новият US посланик обикаля Женския пазар, описва България с фрази на Ейбрахам Линкълн

9740
Снимки:

България и САЩ споделят дългогодишна история на партньорство и приятелство, на взаимна подкрепа и съвместни дейности.

Нашата съвместна работа, както на двустранна основа, така и като съюзници в НАТО на места като Афганистан, Либия, Косово допринесе за един по-стабилен, по-сигурен и по-демократичен свят и ценим високо подкрепата, която България оказва на новите демокрации в Северна Африка и Близкия Изток.

Това заяви новият посланик на САЩ у нас Марси Рийс на първата си пресконференция с представители на българските медии.

"Въпреки, че от скоро съм в България, съм запозната отблизо на базата на предишния си опит с подкрепата, която страната ви оказва за укрепване на сигурността в Западните Балкани и на новите демокрации в Близкия Изток и Северна Африка. Надявам се по време на мандата си да можем заедно да допринесем за укрепването на двустранните ни отношения и съвместната ни работа в области като сигурност, правоохраняване, за насърчаването на търговския обмен и бизнеса и на по-обстойното опознаване на нашите два народа", изтъкна Рийс.

"Ще разберете, че ние умеем да изслушваме и се надяваме съвместно да работим по важните въпроси в сфери като реформа в съдебната система, укрепване на върховенството на закона, насърчаване на енергийната диверсификация и в борбата с корупцията и организираната престъпност", допълни тя.

Посланик Рийс цитира един от своите лични кумири, американския президент Ейбрахам Линкълн, който някога казваше: "Тази страна и нейните институции принадлежат на хората, които живеят в нея". Макар той да е имал предвид САЩ, това изказване е лесно съотносимо с България, изтъкна тя.

Посланик Рийс сподели, че макар да пристигна в България едва в петък, вече е имала възможност да се повози в метрото, да разгледа историческите сгради в центъра на София, да посети Женския пазар и да се разходи до Витоша. Тя каза още, че очаква с нетърпение да пътува из цялата страна, да се запознае, с колкото се може повече българи и да работи за разширяването и задълбочаването на вече изключително добрите взаимоотношения между България и САЩ.

Тя коментира и въпроса за потенциалния американски инвеститор за АЕЦ "Белене", като заяви, че когато става дума за толкова мащабна инвестиция, е обичайно да се прави проучване на съответния инвеститор и изрази убеденост, че българското правителство ще направи точно това. "Тъй като става дума за наистина голям проект, свързан с много пари, смятам, че това е най-предпазливият и разумен начин да се подходи към него", заяви новият посланик на САЩ.

Тя отказа да коментира въпроса за причините за забраната на бившия вътрешен министър Румен Петков да посещава САЩ, като заяви, че правилото е да не се коментират публично случаи с визи и посещения.

Редактор: Георги Иванов

Посланик Рийс пристигна в България

Посланик Марси Рийс пристигна, за да поеме задълженията си като нов посланик на САЩ в България, съобщиха от Посолството на САЩ в Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com