X
 
 

Новините: Най-важното за деня, 18 юли

2969 38
Новините: Най-важното за деня, 18 юли
Снимка: iStock
Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 юли. 

ТВЪРДЕНИЕ: "ХАКНАЛИЯТ" НАП Е ПРИТИСКАН ДА ПРИЗНАЕ ВИНА

Работодателят на задържания хакер Кристиян Бойков е категоричен, че той не е замесен в кибератаката срещу НАП.

ПУСНАХА ОБВИНЯЕМИЯТ ЗА ПРОБИВА В НАП ПРОГРАМИСТ КРИСТИЯН БОЙКОВ С "ПОДПИСКА"

Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “Подписка“ на Кристиян Бойков, обвинен за хакерската атака срещу НАП, и го освободи от ареста, съобщи БНТ. Мотивите за налагане на най-леката мярка за неотклонение на 20-годишния мъж са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал.2 НК.

"ТОЛГЕЙТ": ИМА ЛИ АПИ ДОСТЪП ДО СОБСТВЕНАТА СИ СИСТЕМА ЗА ПЪТНИ ТАКСИ? (Разследване на Actualno.com)

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сега обаче се пише поредната глава - фирмата "Телетол", която беше отстранена като национален доставчик, сигнализира на Actualno.com за редица нарушения в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и от австрийския оператор "Капш трафик солюшънс", подписал договора за изграждането на тол системата у нас. Четете още туктук и тук.

РАДЕВ: НЕ СЪМ ПРОТИВ F-16. АКО ДОЙДЕ С ВСИЧКИ ОРЪЖИЯ, ЩЕ СТРУВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ

Президентът на Република България не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има нужните бойни способности. Това заяви президентът Румен Радев на традиционната посланическа конференция пред дипломатите в Централния военен клуб.

"Самолетът F-16 е прекрасен, но за да бъде този самолет оперативно готов да има (бойни) способности, това е най-малкото. На земята трябва да има и огромен пакет, включващ наземно стратегическо оборудване за планиране на мисии, подготовка и инфраструктура", заяви Радев. По думите му дори една малка част от този минимално необходим пакет да липсва, способностите на самолета деградират значително и той може дори да не излети.

ПО ДЕКЛАРАЦИЯ: ГОРАНОВ ЖИВЕЕ В ДАРЕНО ЖИЛИЩЕ, НО ПЕЧЕЛИ ОТ НАЕМ

Доход от наем е декларирал финансовият министър Владислав Горанов – човекът, който всъщност отговаря за контрола на работата на ръководството на НАП. Приходната агенция нашумя след безпрецедентния хакерски пробив в нейна база данни, който беше обявен в началото на тази седмица.

КАРАДАЙЪ КУПИЛ ДЪРЖАВЕН АПАРТАМЕНТ ОТ СЪПАРТИЕЦ НА ТРОЙНО ПО-НИСКА ОТ ПАЗАРНАТА ЦЕНА

Апартаментът, който лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е декларирал пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), е бил държавен преди 2003 година. Той го е придобил през ноември месец същата година от областната управа на София-град, сочат данни от Имотния регистър, предаде репортер на Actualno.com. Тогавашният областен управител Росен Владимиров е един от петимата заместник-председатели на Движението за права и свободи.

ОПРАВДАХА Д-Р ДИМИТРОВ ОТ ПЛОВДИВ, УБИЛ КРАДЕЦ В ИМОТА СИ

Съдът оправда лекаря, застрелял крадец в гаража си в Пловдив. Д-р Иван Димитров е оправдан за убийството, но получава две години условно с 4 години изпитателен срок за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. По-рано днес д-р Иван Димитров се призна за виновен за убийството на Жоро Джевизов-Плъха и поиска по-лека присъда. В четвъртък сутрин адвокатите му поискаха делото да се гледа по съкратената процедура.

HÜRRIYET: ЕС НЕ ПОСТЪПВА МЪДРО, КАТО НАЛАГА САНКЦИИ НА ТУРЦИЯ

Заключенията от пет части, които бяха приети от Съвета на Европейския съюз късно на 15 юли относно сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие са неуместни и проблематични по много причини. Това пише турското издание Hürriyet в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус".

КАК ДА СПАСИМ ИЗОСТАВАЩИТЕ РЕГИОНИ: НЯКОЛКО ИДЕИ ОТ ГЕРМАНИЯ

Могат ли условията за живот в града и в селото да бъдат еднакво добри? В Берлин имат план от 12 точки как да стане това. А дали той би бил приложим и в България, пита Андрей Гурков в анализ за Deutsche Welle.

От едната страна са процъфтяващите големи градове, които привличат младежта, от другата - измиращите села и западналите региони със застаряващо население, висока безработица и проблеми с транспорта, медицинското обслужване, интернет и изобщо - с качеството на живота.

ПЕНТАГОНЪТ ТЕСТВАЛ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КЪРЛЕЖИ КАТО БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ

Камарата на представителите на САЩ призова за провеждане на разследване на потенциалното използване на кърлежи като биологично оръжие от страна на Пентагона, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard, цитиран от "Фокус".

САЛВИНИ - ПРИСЛУЖНИКЪТ НА ПУТИН

Матео Салвини дълго време се гордееше с връзките си с Кремъл. Но сега тази близост с Москва може да му струва скъпо. Това пише в своя статия швейцарското издание Тages-Anzeiger.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КЗЛД: НЕ СЪМ ВИДЯЛ ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ ДА ПРАВИ ОДИТ НА IT СИСТЕМИТЕ СИ

На практика са източени личните данни на всеки един български гражданин. Това заяви председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов във връзка с безпрецедентната хакерска атака срещу НАП.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 35 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле и по зле....бойкл бирисив е най гокемия
 • тъжно дежурно соросоидчи 35.1 тъжно дежурно соросоидчи преди 7 месеца Профил на трол?
  Ти мани кое е по-добре и по-зле ама по всичко изглежда Турция ще си купи от Русия по-евтини и по-добри самолети и САЩ ще лапат на Ердоган и Путин оная работа. Ей ся ша са оплача на чичко Шорош..
  : 0 !
 • Internet Research Agency, Санкт Петербург 34 Internet Research Agency, Санкт Петербург преди 7 месеца Профил на трол?
  Дежурна в Актуално русофобна сороспия Деби отишал на лекар: -Докторе, боли ме стомахът. -Какво си ял и пил днес? -Ципура на скара и бяло френско вино. –Това не ти е Актуално да лъжеш и мажеш, кажи какво яде днес… -Юфка..
 • Лисабонският договор е държавен преврат с отнемане на суверенитет 33 Лисабонският договор е държавен преврат с отнемане на суверенитет преди 7 месеца Профил на трол?
  · Подписан е тайно в Лисабон на 13.12.2007 зад гърба на европейските народи, БЕЗ ДА Е БИЛ ПОДЛАГАН ЗА ОДОБРЕНИЕ от тях; · ПО-СИЛЕН Е ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ КОНСТИТУЦИИ и закони, парламенти и държавни глави; · ПАРЛАМЕНТЪТ С ЕВРОДЕПУТАТИТЕ НЯМА НИКАКВА ВЛАСТ ДА СЪЗДАВА И ГЛАСУВА ЗАКОНИ, може само да ги обсъжда, ако получи абсолютно мнозинство от евродепутатите. · ЕК НИКОЙ НЕ Я ИЗБИРА, НО ТЯ ПРАВИ ЗАКОНИ виж още ›› ТЕ. В ЕК има 3000 комисии евробюрократи, пишещи закони, без да сме ги избирали. ЕК предава законите в Съвета на ЕС и той принципно ги гласува без обсъждане, Парламент няма! · Президентът на Съвета на ЕС не е избран от никого, но може да подписва задължаващи международни договори. · „Въздържането“ при гласуване е забранено, разрешено е само „конструктивното въздържане“, т.е. „за“ JJJ. · Съдът на ЕС е съставен от съдии, които се избират от бюрократите и политиците, поради което „независимостта“ му е смехотворна. Той е по-силен от всеки конституционен съд, касационен съд, върховен съд · Стачките са забранени. · Държавите нямат право да решават какво да строят и как да развиват икономиката си – само по проекти на ЕК. Извадка от договора, касаеща банките: Държавата няма права върху Националната си банка – Член 130: „Националните централни банки нямат “право да искат или да приемат указания от… правителството… или от някой друг орган. Правителствата на държавите-членки на ЕС се задължават да спазват този принцип и да не се стремят да оказват влияние върху членовете на органите за вземане на решения на националните централни банки.“ Националната банка се подчинява на международните финансови институции (100% частни) – Член 131: „Всяка държава-членка гарантира, че националното й законодателство, включително уставът на централната й банка, е в съответствие с разпоред-бите на Договора и Устава на ЕЦБ.“ Вижте го в линка:http ://direct.europe.bg/upload/docs/FXAC08115BGC_002.pdf Путин, пред Радев на форума в Петербург: Сега България съжалява, че не се осъществи Южен поток. Какво загуби България? Загубиха три милиарда долара инвестиции, хиляди нови високоплатени работни места и 400 милиона долара транзитни приходи годишно. И защо това се случи, мисля, че на всички е ясно. Нека си го кажем: в западната интеграционна система има определени ограничения и неизгоди, както казахте. Това се дължи на ограниченията на суверенитета. Между другото, не виждаме това в ЕврАзЕС, можем да спорим и да се ругаем, но всичко се приема единодушно, само единодушно или изобщо не. В Европейския съюз не е така. Вече казах много пъти и искам да го повторя отново: днес Европейският парламент приема задължителни за изпълнение на цялата територия на ЕС решения повече отколкото Върховният съвет на СССР приемаше решения по отношение съюзните републики. Изказването на Путин: http ://kremlin.ru/events/president/news/60707 Олег Костадинов, Яндекс
 • Може ли хакерът Путин да прикрие позора на НАП и Горанов? 32 Може ли хакерът Путин да прикрие позора на НАП и Горанов? преди 7 месеца Профил на трол?
  Забележителна е активността на финансовия министър Владислав Горанов покрай хакерската атака срещу НАП. През целия си престой в политиката и властта той не е говорил толкова, колкото за ден и половина след като данъчната агенция бе изненадана по бели гащи. Горанов докара от девет кладенци вода, за да доказва, че проникването в сървърите е „нещо, което се случва навсякъде“, а НАП е цел, защото била виж още ›› най-работещата структура в държавата. Когато един министър, около когото витаят съмнения за обвързаности и зависимости от политико-мафиотски кръгове се държи така, значи нещо важно трябва да остане скрито от гражданите. Нещо много важно, което дискредитира самия него. Случаят е точно такъв, а погледът на Горанов излъчва страх. За броени часове хакерското нападение премина през няколко версии. Първа бе „руска връзка“ – изпитан, но вече изтъркан начин за отклоняване на вниманието и замазване на вина. Путинова Русия може да е сторила много неща, които нямат общо с демокрацията и правото, но едва ли ще се занимава с нашите данъчни в стил „Петка и Чапаев в библиотеката“… Ако бяха те, следите щяха да водят в друга посока. С тази лошо скроена история ни будалкат вътрешният министър Маринов и премиерът Борисов. Дали си вярват? Дали някой им вярва? Другата версия – тази на Горанов – е сюжет с участието на вътрешен човек. Плюс настойчиво омаловажаване на скандала и последиците. И тази история е лишена от въображение и интелект, но би трябвало да обслужи нечии интереси. Не обществените. Затова вероятно ще се намери някой виновен, ще бъде пуснат в публичното пространство, за да се нахрани общественото недоволство и любопитство. Двама-трима специалисти с набито око и бистър ум обаче забелязаха, че източената информация е била събирана в отделни файлове и структурирана по необичаен, дори съмнителен начин. Определени служители на НАП са събирали данни за съдии, прокурори, бизнесмени, журналисти, чужденци и пр., както и за техни близки, роднини, партньори. На много от тях не е извършвана данъчна проверка, но все пак инфото е събрано и акуратно подредено. Защо е колекционирана тази информация? И кой е разпоредил да се направи това? Мафията – кой друг. Несъществуващата, според вътрешния министър, мафия е заповядала да се събират данни за „оперативно интересни“ хора и фирми. С тази информация мнозина вероятно са били изнудвани или заплашвани. Така прави мафията, пръкнала се по образ и подобие на постсъветската. Което е руска връзка, но по-различна. Властта ще отрече, разбира се. Но ще й се наложи да обясни, защо в НАП са извършвани несвойствени действия, с елементи на престъпление. Защо? Това е въпросът, от който Горанов бяга като дявол от тамян. И понеже знае по-добре от всеки друг, какво се е случвало и продължава да се случва в НАП, ни пробутва дъвки с изтекъл срок на годност. Една от тях е как някой младеж може би се опитва да докаже на гаджето си колко е добър с компютъра като хаква данъчните… Горанов или вярва, че българите са пълни идиоти, или се е панирал до парализа на разума. Защо Борисов обаче се хваща на въдицата с руското червейче и на манипулациите на Горанов? Да не би и той да се страхува от тези, които разпореждат кого да „обработват“ данъчните? И само за НАП ли става дума или „чумата“ е плъзнала навсякъде, както колежката й по прасетата? Риторичен въпрос… Все повече се налага мнението, че атаката срещу НАП вероятно е българско дело. Хвалим се с IT специалистите си и може би някой от тях е решил да покаже, какво се крие в утробата на институциите. И се показа озъбеното лице на корупцията в една подчинена система. И дали е възможно да се прави подобно нещо без санкция отгоре? Още един риторичен въпрос, на който не чакаме отговор. Възможно е също ударът да е дело на тези, които са разпореждали събирането на информация за рекет и шантаж. Хем предупреждават някого, какво ще му се случи ако не слуша, хем остават извън подозрение. Всяка себеуважаваща се институция би обърнала сериозно внимание на тази версия. Точно това няма да направи прокуратурата. Защото е свързана с този кръг или е част от него и очаква пак той да определи новия главен прокурор. Батман-обвинителят Иван Гешев няма да нахлуе във финансовото министерство, нито в НАП, с придружаващи го медии, защото е зает. Ще се имитира известно време търсене на хакера – някъде из руските степи и дори в спалнята на Путин – за повече авторитет. Разбира се генералният обвинител на Русия Чайка ще бъде уведомен за маневрите, предназначени за Вашингтон, Брюксел и българските абдали. Мръсната истина ще бъде потопена в мълчание, макар да знаем вече за нея. Горанов е вярвал, че системата работи, както са я програмирали властниците в сянка. Някой обаче светна лампата и хлебарките се разбягаха. Министърът неслучайно предупреди няколко пъти да не се героизира хакера. Той/те, видите ли, извършили лошо дело спрямо най-работещата и вярна на обществения интерес структура. Уважаван експерт смята, че атаката е с цел осветяване на определени хора. Е, осветиха ги. Други пък сравниха инцидента с този в атомната централа в Чернобил. И това е вярно, май, съдейки по омаловажаването и изопачаването на случилото се. Горанов явно е останал на нивото от времената на Авакум Захов, когато са се издирвали похитители на опасни бацили… Доказва го и обяснението му, че в този момент трябвало да събира приходи, а не да подава оставка. Това се били разбрали с Борисов. Те се разбрали. През това време в Румъния бяха освободени министри, заради ниско обществено доверие… Тези хора – Горанов и Борисов, така и не разбраха, че освен да събират, трябва и да дават. Да дават нещо по-ралично от народните пари. Вече е късно. Оттук насетне присъствието им във властта само ще ускорява пропадането. Тяхното и на страната, която според тях, е в звезден възход… Д-р Димитър Попкутуев, FROG NEWS
 • “Анонимните” поставиха Бойко Борисов на 1 място в класацията за “клоун в политиката”... Изпреварва дори Гуайдо и султана на Хашекерия 31 “Анонимните” поставиха Бойко Борисов на 1 място в класацията за “клоун в политиката”... Изпреварва дори Гуайдо и султана на Хашекерия преди 7 месеца Профил на трол?
  България най-сетне получи първо място в нещо по света, и глобална известност. Хакерската организация “Анонимните” пусна своя класация за най-абсурдните политици в света, които стоят на власт, с цената на всичко, и изобщо не съзнават, че разсипват държавите си. На първо място е българският премиер Бойко Борисов. Той е описан като “най-големият клоун в световната политика”. Още от описанието: “Прили виж още ›› ча на анимационен герой – напомпан със стероиди, кара лъскави лимузини и се вози на частен джет. Около него припкат репортерки и манекенки, и той с радост им “обръща внимание”. Обича да се забърква в крупни международни дела, но там предизвиква единствено смях, което се пренася на страната му. Гордее се, че е прочел една единствена книга в живота си (“Винету” на Карл Май), и дори се самоизтъква като: “Аз съм прост”. А тъй като икономиката при подобни фигури е в колапс, то той крепи властта си като тегли заеми и обрича следващите поколения на банкрут”. На второ място в списъка е клониралият се венецуелски президент Хуан Гуайдо, който се самообяви за държавен глава, но пучът му се удари челно в бетонна стена. Въпреки това, той успя с чужда помощ, да открадне част от задграничните активи на страната си, и сега ги раздава на собственото си обкръжение. На трето място е султанът на малкото кралство Хашекерия, който има 48 жени, но не спи в леглото с нито една от тях, а до него е мотоциклетът му. В държавата му има смъртно наказание, ако се появиш на нудистки плаж с бански костюм. Накратко – прочухме се най-сетне... https ://4udoslav.writeas.com/anonimnite-postavikha-boiko-borisov-na-1-miasto-v-klasatsiiata-za-kloun-v
 • От НАП: Ангелкова със 116 млн.лв. спестявания 30 От НАП: Ангелкова със 116 млн.лв. спестявания преди 7 месеца Профил на трол?
  Министърката на туризма, който доведе до фалит, има 58 милиона евро, т.е. 116 млн. лв. спестявания в банка. Това става ясно от изтеклите данни от НАП. Справка по ЕГН-то на Ангелкова я показа на няколко места, но безспорно – най-интересна е таблицата с “лицата с големи влогове и депозити”. БНБ събира тези данни със статистическа цел, а те отиват в НАП, за да се следи данъкът върху лихвите по депо виж още ›› зитите. В справката няма посочен източник на парите, но Ангелкова и семейството и нямат бизнес, от който да се генерират такива печалби. https ://4udoslav.writeas.com/ot-nap-angelkova-s-s-116-mln-lv
 • Русофобията като болест и русофобът като психопат (материала се посвещава на Деби и Барбара) 29 Русофобията като болест и русофобът като психопат (материала се посвещава на Деби и Барбара) преди 7 месеца Профил на трол?
  Русофобията като агресивна диващина и войнстващо невежество, които въстават против културата и нравствеността, и събуждат звяра у човека Основните възгледи в мирогледа на русофоба: 1. РАША е историческо недоразумение на картата на Европа; за либералите тя се намира само в Азия. 2. Русия владее незаконно запасите от полезни изкопаеми на своята територия, които принадлежат на целия свят. Специал виж още ›› истите за понятието „русофобия“ Думата „русофобия“ произлиза за от руската представка „рус“ и гръцката дума „фобос“ – страх. Значението й: преднамерено, подозрително, неприязнено и враждебно отношение към Русия или руснаците; русофобията е частен случай на явлението ксенофобия – в превод „страх или ненавист от нещо чуждо“, и специфично направление в етнофобията. Според специалисти русофобията, за разлика от повечето други национални фобии често представлява цяла идеология, т.е. специален комплекс от идеи и концепции, които имат своя структура, система от понятия, генезис и свои типични прояви. Историята на термина „русофобия“ За пръв път терминът „русофобия“ е употребен от руския поет Фьодор Тютчев – 1803-1873 г., който според някои изследователи противопоставял русофобията на панславизма. Още през 16 век активна пропаганда срещу Русия водели литовски и полски държавни дейци, историци и писатели. Тази пропаганда възникнала на почвата на войните за руските територии и на борбата на католичеството със „схизматичното“ православие. Полският крал Сигизмунд I – 1467-1548 г., убеждавал западните монарси, че „московитите“ не са християни, а варвари, които се отнасят към азиатските народи и са се сговорили с турците и татарите да разрушат християнския свят. Русофобията като система от възгледи възникнала през 16-17 век, но не се проявявала активно, защото Русия влизала в съюзи с някои европейски държави – например с Австрия и Хабсбургите. Според някои изследователи русофобията като система възникнала в края на 18 – първата половина на 19 век, най-напред във Франция, след като се сринала империята на Наполеон Бонапарт; след това тя преминала в Англия, където през 1820-1840 г. вече била сформирана пълнокръвно. В периода между Унгарската революция през 1848-1849 г. и Кримската война – 1853-1856 г., в Англия русофобията достигнала своя апогей и обхванала и други европейски държави. Историкът Валентин Фалин твърди, че „оста, около която се изграждали отношенията между Русия и западния свят през голяма част от 19 и през 18 век, била русофобията, която нямала никакво отношение към комунизма“. Академик Александър Чубарян твърди, че „русофобията навлязла в западните страни от средата на 18 век“. Шефът на външното разузнаване и изпълнявал длъжността шеф на КГБ в Русия генерал-лейтенант Леонид Шебаршин смята, че за основа на русофобията послужила книгата на сър Робърт Уилсън, който по времето на войната срещу Наполеон Бонапарт служел в руското командване. Според други историци русофобията се проявила отчетливо през 40-те години на 19 век, след редицата военни успехи на император Николай I, които предизвикали страхове и се възприемали от европейските управници като заплаха за техните интереси. Сергей Кара Мурза предполага, че русофобията – „представата на Руската империя като деспотична тирания, душителка на всякаква мисъл и свобода“, започнала да господства в общественото мнение на Запада от края на първата трета на 19 век. В тази постановка се събрали възгледите на консерватори и либерали, а след това и на марксистите на Запад. След като европейските правителства с много усилия успели да принудят Русия да участва в потушаването на революцията през 1848 г. в Австро-Унгария, я нарекли „жандарм на Европа“. Видовете русофобия Според експерта в Московското бюро по правата на човека Семьон Чарни съществуват два вида русофобия – т.нар. низова и „елитна“ русофобия. Низовата, или масовата, русофобия е негативно отношение на широки слоеве сред населението срещу руснаците. Елитната, политическата, русофобия включва антируски действия на властите в някои държави и региони. Двата вида русофобия често се пресичат. Много опасна е проявата едновременно на масовата и политическата русофобия, когато възникват политически движения, поддържани от населението, чиято цел е унищожаване или изгонване на някой народ, което е геноцид в чиста форма. Такова отношение към руснаците имат нацистите в Германия. Причини за русофобията Според историка Никита Соколов причината за русофобията е агресивната външна политика на Руската империя, а историкът Никита Петров посочва, че причината за това явление са чудовищните престъпления на съветската власт. Русофобията като резултат от конкуренцията Политологът историк Юрий Пивоваров смята, че русофобията на Запад е обусловена от конкурентни съображения и от традиционната централноевропейска ксенофобия. Дмитрий Рогозин твърди, че освен страха от Русия като голяма държава, една от причините за европейската русофобия е омразата на европейските нации една към друга. Джулието Киеза посочва „майсторски съхранилите се и изкуствено поддържани“ русофобски настроения в европейските СМИ и ги свързва с икономическата и политическата конкуренция между европейските страни и Русия. Русофобията на културно-идеологическа почва Юрий Кублановски посочва корените на „културно-идеологическата русофобия“, като цитира писмото на Павел Аненков до Иван Тургенев: „Не можеш да бъдеш либерал в Европа, ако не си враг на Русия. Либерализмът и благоразположението към славяните са несъвместими понятия…“ Швейцарският журналист и политолог Ги Метан прави аналогия между русофобията и антисемитизма. „Русофобията е феномен на колективната психология и психопатия, която се подхранва от тенденциозната интерпретация на факти и ситуации по такъв начин, че в крайна сметка представя руснаците или техните лидери, в този случай – Владимир Путин, отговорни. Подобно на антисемитизма, русофобията не е явление от преходния период, свързано с конкретни исторически събития. Тя, както и враждебното отношение към евреите, придобива различни форми в резултат от своята трансформация в зависимост от контекста на страната…“ Традиционно русофобски страни са САЩ, Германия, Австрия, Финландия, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Армения, Азербайджан и др. След разпадането на Съветския съюз се засили русофобията във всички постсъветски държави и в някои субекти в Руската федерация. Презрителното отношение на поляците към руснаците, които се опитват да покажат превъзходството си, произтича от полския комплекс за малоценност и не говори добре за полските елити. Това в пълна степен важи и за българската русофобия. Поляците завиждат на Запада, защото там има по-висок стандарт на живот и затова получават глупаво удоволствие от това, че населението на Русия има по-ниски доходи от поляците. Когато бедният презира още по-бедния, това подобрява самочувствието му и психологията и психиатрията определят това явление като болест. Някои историци определят русофобията като политическа обвивка на примитивизма и необразоваността. Най-примитивните европейци, включително и българи, са най-големите русофоби. Никъде не съществуват образовани русофоби. Развитият и образованият човек никога не може да бъде русофоб. Русофобските народи са бедни, маломерни, безперспективни, ограничени, примитивни и без стремеж към духовен и нравствен напредък. Те не могат да изградят своето икономическо бъдеще, не могат да повишат доходите си и да живеят свободно и са противници на всякаква човешка цивилизация. Много психолози, психиатри и историци свързват русофобията с духовното израждане и деградацията на човешката личност. Д.Киеза смята русофобията не само за болест, но и за оръжие на Запада. Юрий Черепахин посочва, че русофобията не само е страшна болест, но и че всява вражда между роднински народи, отслабва ги и ги прави лесна жертва за външни агресори. Тя е мощното оръжие на САЩ срещу Русия. Русофобията се превърна в част от държавната политика, особено в източноевропейските държави. Вредата от тази русофобска политика там вече дава своите резултати. Постепенно русофобията се превръща в хронична болест на западния свят. Убий Русия на всяка цена! С идването на Путин на власт американците открито заговориха онова, което по-рано се пишеше в секретните меморандуми и други програмни документи, предназначени основно за служебно ползване. През 2001 г. тогавашният шеф на ЦРУ Джордж Тенет посочи в сената, че сред страните, които представляват опасност за Щатите, е и Русия. Защо САЩ имат такава ненавист към Русия? По много причини. Първо, Русия притежава колосални запаси от природни ресурси, на които искат да сложат ръка от Уол Стрийт. Второ, САЩ се плашат от руския военен потенциал, от ядреното оръжие, което може да постави под въпрос претенциите им за световно господство. Трето, руснаците не желаят да приемат т.на, западни духовни ценности. Затова борбата им със САЩ винаги е била борба за унищожаване. Авторитетното списание Foreign Affairs нагледно илюстрира каква Русия искат да видят Бжежински и неговите кукловоди: Русия да обхване само Европейската част, а зад Урал – република Сибир и Далекоизточния край да се контролират от САЩ. Издателство PACПEP
 • Класификация на основните видове русофоби (Деби и Барбара да се образоват) 29.1 Класификация на основните видове русофоби (Деби и Барбара да се образоват) преди 7 месеца Профил на трол?
  РУСОФОБИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ КЛАСИФИЦИРАНИ В 10 ОСНОВНИ ГРУПИ: 1. Соросоиди – хора, които чрез нападките по адрес на Русия се стремят да оправдаят поредния финансов транш, получен от задграничните им господари; 2. Гей активисти – хора, атакуващи Русия заради приетия от Руската дума закон, забраняващ пропагандата на хомосексуализма; 3. Седерастки лумпени, поставящи знак за равенство между Русия виж още ›› от една страна и комунизма от друга и търсещи обяснение за всички обществени (че дори и за личните си) несполуки в подмолната роля на Русия; 4. Американофили – хора, които смятат, че САЩ е най-демократичната страна в света и неин най-висш приоритет е поддържането на световния мир. Специфично за американофилите е, че те разглеждат американските военни бази в България като защитен щит срещу „имперските домогвания“ на Русия; 5. Заблудени привърженици на Европейския съюз, искрено вярващи в т.нар. „европейски ценности“ и възхищаващи се от невзрачни бюрократи от типа на Барозу и Аштън. Русофобията на симпатизантите на ЕС се проявява най-отчетливо при констатациите им как политиката на Русия противоречала на „европейските ценности“; 6. Туркофили – хора, отричащи Турското робство и респективно освободителния характер на Руско-турската война от 1877-78 г. Характерно за туркофилите е, че паралелно със засипването на Русия с хули те натрапчиво изтъкват как Турция е наш добър приятел и съсед; 7. Либерасти, критикуващи Русия за нежеланието й да възприеме западния мултикултурен модел и на негова основа да структурира обществото си; 8. „Правозащитници“ – хора, обвиняващи Русия в нарушаването на свободата на словото, погазване на върховенството на закона и т.н. 9. Псевдонационалисти – хора, смятащи, че русофобията е интегрална част от българския национализъм. Характерно за псевдонационалистите е, че докато яростно разобличават „руската заплаха“ за България, напълно си затварят очите за далеч по-големите и актуални опасности, грозящи Родината ни като например неоосманизма и радикалния ислямизъм; 10. Позьори – хора, които са русофоби, просто защото в момента така е модерно. Това е групата на т.нар. промити мозъци, които формират антируските си нагласи единствено на основата на ежедневната антируска пропаганда на „обективните“ западни медии и българските им глашатаи. Сабака Патрыёт
  : 0 !
 • Бойков партиен другар взе Летището: Избраха най-лошия концесионер за „Летище София“ 28 Бойков партиен другар взе Летището: Избраха най-лошия концесионер за „Летище София“ преди 7 месеца Профил на трол?
  Бойков партиен другар взема Летище София Концесията на Летище София се дава на консорциум с участието на летище Мюнхен, чийто шеф на бора на директорите е лидерът на ХСС и министър-председател на Бавария Маркус Зьодер. ХСС чрез своята фондация финансира ГЕРБ по признания на самия премиер Бойко Борисов. Със сигурност спечелилият не даде не най-добрата оферта, която беше френско-турска. Още преди 3 виж още ›› г. 19 минути писа, че Германия мотивира сериозно сделката. Знаем и с колко пари. Чрез Фрапорт тя държи и другите ни 2 аерогари: Варна и Бургас. 51 и сто от летище Мюнхен държи провинция Бавария, 26 на сто – на общината в Мюнхен. Снимката на Зьодер и Борисов е от 5 май т.г. преди 2 години. Избраха най-лошия концесионер за летище София „Трудно ми е да оценя ползата за държавата и защо е избрала този концесионер“. Това каза пред БНР експертът по концесиите Александър Трифонов за новия концесионер на летище София „Соф Конект“, управляващ Летище „Мюнхен“. „Офертата на френско-германския консорциум „Соф Конект“ като концесионно възнаграждение е на трето място, а по инвестициите е на последно място с 608 млн. – най-високото беше 1 млрд.“. По думите му единственото, което е по-добро в сравнение с всички останали оферти, е ръстът на пътниците, който при „Соф Конект“ е 23%. Концесионерът предвижда до 2022 г. те да нараснат от 7 млн. до 8,8 млн. „Терминал 3 няма да има ръкави, а пътниците ще ходят сами от летището до самите стоянки, които ще бъдат 11 спрямо 36 на Терминал 2“, каза Трифонов. Това според него било изискване на нискотарифни компании. „Не можем да чакаме големи такси и приходите ще дойдат от търговски площи от 2000 кв. м. Ще има повече „идвам, купувам и си заминавам“, допълни експертът. Според него явно летище София ще бъде междинно или добавка към по-големи аеропорти. Експертът смята, че договорът става неразваляем. „При разваляне на договора по вина на концесионера държавата се задължи да му плати всички дългове и разходи. Има предложение 13 към договора, което се подписа първо от министъра, второ от банките заемодатели, след това от банките – агенти по обезпечението и най-накрая от концесионера. Заемодателите могат да заменят концесионера, ако не ги устройва изплащането на заемите“, обобщи Александър Трифонов. 19MIN.BG, БНР, Телевизия Евроком
 • Русофилията в българия има шанс да удари 99% 27 Русофилията в българия има шанс да удари 99% преди 7 месеца Профил на трол?
  Стига руските хакери да натиснат бутона „изтрий задълженията на всички фирми и граждани“. Ако не го направят – чемадан вакзал мацква ватенки прозти. Ирини Зикидис, Фейсбук
 • Спецдосиета в НАП за политици, бизнесмени, магистрати 26 Спецдосиета в НАП за политици, бизнесмени, магистрати преди 7 месеца Профил на трол?
  Сега развалиха бизнеса на НАП с продажба на информация. Ако знаете какви кинти се въртяха там – за да научиш за конкуренцията. Имам приятел си видя собствената митническа декларация на фотокопие у негов бизнес-контрагент. Купил си от НАП данните да знае на колко внася стоката и от къде Сега вече всичко е публично и безплатно. „Опън сорс“… Ако 21 гигабайта са 3%, то правителството трябва да има виж още ›› към 600 гигабайта данни за нас. Представяте ли си какъв шпионаж е. Имат по 100 мегабайта за всеки от нас, което е има няма – няколко хиляди енциклопедични тома. За всеки! Добри Божилов, писател Автор на „Задругата“ във Фейсбук
 • +++ Теч на данни от Юрофиск 26.1 +++ Теч на данни от Юрофиск преди 7 месеца Профил на трол?
  Чудовищният пробив в големи масиви с лични данни и данъчно-осигурителна информация за граждани и фирми ще докара огромни главоболия, репутационни щети, а навярно и жестоки глоби на България, пише Сега. Освен че има изтичане на гигантски бази данни, за чиято неприкосновеност Министерството на финансите би трябвало да гарантира, става дума за застрашаване не само на националната, но и на европейска виж още ›› та сигурност – неизвестният хакер се е добрал до лични данни на чужденци, до данъчни тайни на „небългарски“ компании и дори до деликатна информация, която данъчните служби на страните от ЕС си разменят по мрежата Юрофиск, за да се борят с трансграничните ДДС измами. Още по-притеснително е, че сред папките, към които води линкът, има „селекции“ по най-различни признаци, включително и политически. Има например отделни таблици с имена по „професии“ – за съдии, прокурори, лични лекари, футболисти, частни съдебни изпълнители и др. Има и файлове с данни за играчи на онлайн хазарт. Съществува и „справка“ със заглавие Б.Б., има данни за правителството на тройната коалиция и т.н. Информацията е толкова обемиста, че ще отнеме време да се прегледат всички папки и файлове. А изпратеното в понеделник до някои медии, включително и до „Сега“, е само половината от изтеглената информация, твърди тайнственият хакер. Във вторник министър Горанов направи няколко нелепи опита да омаловажи кибертрагедията. Пробити били едва 3% от всичките тайни, които пази НАП, хакната била само една от 144 електронни услуги на приходната агенция, тайнственият враг е успял да проникне в един от сървърите на НАП, а нейните масиви и услуги се разполагали на общо 60 сървъра, мънкаше министърът пред медии и в парламента. Дори и той обаче не посмя да отрече, че това е най-големият теч на информация досега. Засегнати са „над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании“, твърдят обаче анонимните хакери. Те призовават медиите да ровят из данните и да правят собствени разследвания на пробитите масиви – общо 21 гигабайта, от които засега са достъпни малко под 11 GB. Информационната „атомна бомба“, към която води линкът, е за различни периоди, с различен обем и обхват. Има отделни файлове гиганти, които съдържат цели масиви с лични данни. Като GRAO например, който е с цели 1.4 млн. реда с по три имена и ЕГН. Вероятно е справка от ГРАО за попълване базите данни на НАП, предполага „Капитал“. В друг файл с над 1 млн. записа срещу имената има числа, или NULL – вероятно става дума за данъчни задължения към определен момент. В трети файл с над 1.1 млн. ЕГН-та са вписани месечни доходи и вноски за доброволно пенсионно и здравно осигуряване към неизвестен момент. Явно данните са от данъчни декларации. В друга папка с името GAMON се съдържат два списъка с няколкостотин хиляди лица. Срещу тях има идентификатор Player_ID и се посочва използван IP адрес. Данните очевидно са на хора, които залагат онлайн. Една от папките се нарича AZ – което вероятно означава Агенция по заетостта. Друга се казва BACIS – инициалите съвпадат с една от най-важните бази данни на Агенция „Митници“ – Българска акцизна централизирана информационна система, накратко БАЦИС. Има и папка NZOK – като Национална здравноосигурителна каса, AUAN (Актове за установяване на административни нарушения) и др. Има и няколко папки, съдържащи в името си съкращенията НАП и NRA (National Revenue Agency). Някои папки съдържат данни от данъчни декларации отпреди 2007 г. В други има съвсем „пресни“ вписвания, направени през юни т.г. Програмистът Боян Юруков съобщи в блога си, че някои от таблиците включват потребителски имена, пароли и още данни за работата на служители на НАП и на други държавни структури. Има и доста лични сертификати на граждани. „Ако сте работили или плащали някакъв данък в последните 10 години, то е почти сигурно, че най-малкото ЕГН-то, името, адресът и доходът ви са в базата. Данните включват плащания по заеми, номера на превозни средства, граждански договори, данни на много българи зад граница, получавали пенсии или отказали се от здравно осигуряване, IP адреси и информация дали играете хазарт“, твърди Юруков. И още – има „индикации за сигнали между НАП и европейски институции и елементи от разследвания“. Много IT специалисти вече успяха да намерят данни за себе си. Атанас Чобанов, главен редактор на разследващи сайт БиволЪ, обясни, че пробивът засяга и данни, разменяни между НАП и данъчните служби на други европейски държави в Юрофиск. Юрофиск е мрежа, създадена от ЕС специално за борба с международните ДДС измами. Течът на данни от Юрофиск е огромен международен скандал, това е пробив и в европейската сигурност и България не си е свършила работата, коментира Чобанов. 19MIN.BG
  : 0 !
Нагоре