X
 
 

Карадайъ купил държавен апартамент от съпартиец на тройно по-ниска от пазарната цена

3130 0
Карадайъ купил държавен апартамент от съпартиец на тройно по-ниска от пазарната цена
Снимка: БГНЕС
Апартаментът, който лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е декларирал пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), е бил държавен преди 2003 година. Той го е придобил през ноември месец същата година от областната управа на София-град, сочат данни от Имотния регистър, предаде репортер на Actualno.com.

Тогавашният областен управител Росен Владимиров е един от петимата заместник-председатели на Движението за права и свободи.

Преди да бъде продаден имотът е бил отчужден от областната управа. Две години след като негов собственик става Мустафа Карадайъ, обектът бива ипотекиран в "Райфайзенбанк". Видно от промяната в Имотния регистър апартаментът е освободен от ипотека за три години.  

Според декларацията му, публикувана в сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, имотът от 99 квадрата е закупен на цена от 24 654 лева. Това прави 249 лева на квадрат, без да се смята площта на мазето. Жилището се намира в блок на улица „Букет“ в столичния квартал „Овча купел“.

Справка в сайтовете за имоти сочи, че през 2003 година цените в този квартал са били между 298 и 331 евро на квадрат (596-662 лева/кв).  

Освен този, лидерът на ДПС има придобит и поземлен имот край родното си село Борино. Впечатляваща е територията му  - над 169 хиляди квадрата в местността „Кастракли“. Собственик на ливадите допреди април 2005 година е Атидже Асанова, която го продава на Карадайъ, на археолога проф. д-р Иван Гацов и Емилиян Желев, съпруг на съдия във ВКС Елияна Карагьозова-Желева.

От 80 000 декларации в КПКОНПИ, тази на Порожанов се оказа уникална

Сред близо 80 000 декларации, публикувани в сайта на КПКОНПИ, тази на земеделският министър Румен Порожанов се оказва "уникална". Това ...

Неговият дял, една трета от целия имот, е купен за 4 264 лева. Общата цена на сделката би следвало да е 12 792 лева, което прави 7,5 стотинки на квадратен метър, платени на продавача.

Справка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър сочи, че имотът и до днес не е застроен.

Председателят на ДПС по декларация разполага с 20 000 лева в брой и 375 130 лв. лева в банка. Жена му Джеврие има "Тойота" за 21 600 лева, купена през 2012 година. Парите са му от продажба на дялове, стар депозит, заплата и спестявания, декларирани в предходни години.    

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално