Новините: Най-важното за деня, 6 май

3524
Новините: Най-важното за деня, 6 май
Снимка: БГНЕС

По традиция Ви представяме най-важното от деня в специалния обзор на Actualno.com.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРИЗОВА АРМИЯТА ДА БЪДЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НЕЗАВИСИМА (ВИДЕО)

"Безмълвието днес може да струва скъпо утре. След десетилетия на пренебрежение, българската армия трябва да заеме своето достойно място в системата на българската държавност и това ще стане. Армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност и държавност". Това заяви президентът Румен Радев по време на словото си за Деня на храбростта.

В съвременния контекст на състоянието на българската армия, военният министър Красимир Каракачанов сподели очакванията си за сделката за F-16.

ПЛОВДИВСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ПАК БЛЕСНА – ЗАКЛЕЙМИ ПАПАТА

"Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е, например, т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината", каза митрополит Николай.

Докато Николай казваше тези думи, папата отиде в бежанския лагер във "Враждебна" и обърна внимание на децата там, даде първо причастие лично на стотици деца в Раковски, наблегна на това, че любовта е безкористна и изнесе молитва за мир на площад "Независимост".

БОРИСОВ ЗА ПАПАТА И ЗАСТРОЯВАНЕТО – НАГОВОРИ ЛИ КУП ФАЛШИВИ ПРИКАЗКИ? (ВИДЕО)

"В интерес на истината, гледам че сега искат, папата понеже казал за мигранти, за едикакво си ... папата, въобще духовните лица, всяко живо същество, всяка Божа твар, те спират и я пазят. Защо искат да опорочат едно такова силно политическо посещение и за народа, и за хората, и за католиците – едва ли не дошъл да ни докара мигрантите? Просто на всяко хубаво нещо да турят по една лъжица катран". Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар за визитата на папа Франциск I в България.

ДЕСЕТКИ ЗАГИНАЛИ ПРИ СНОЩНАТА САМОЛЕТНА КАТАСТРОФА НА "ШЕРЕМЕТИЕВО" (ВИДЕО)

Става въпрос за множество жертви - цели 41 души са загубили живота си при инцидента. За щастие сред тях няма българи.

ОКОНЧАТЕЛНО – СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ Е НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

При 100% преброени бюлетини кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски получава 51,66% или 436 212 гласа. Представителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова получава 44,73% или 377 713 гласа.

В КРАЙНА СМЕТКА – ПУЧДЕМОН МОЖЕ ДА ОПИТА ДА СТАНЕ ЕВРОДЕПУТАТ

Върховният съд на Испания казва, че участието в избори е "фундаментално право", признато от конституцията и че бягство от страната не може да бъде причина за недопускане до избори.

ТРЪМП ВЕЧЕ ОКАЗВА НАТИСК МЪЛЪР ДА НЕ ГОВОРИ ПРЕД КОНГРЕСА ПО ДОКЛАДА СИ

"След като похарчи повече от 35 000 000 долара за период от две години, интервюирайки 500 души, използвайки 18 "мразещи-Тръмп-гневни-демократи" и 49 агенти на ФБР и всичко това кулминира в повече от 400 страници доклад, показващ, че "няма намеса", защо демократите в Конгреса сега се нуждаят от Робърт Мълър да свидетелства?", написа Доналд Тръмп в Twitter.

АВТОРЪТ НА "МИСИЯ ЛОНДОН" СПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРЕН ПРИНОС НА БАЛКАНИТЕ

Българският писател Алек Попов е тазгодишният носител на наградата за авторски принос в развитието на литературата на Балканите - "Прозарт".

МЕГАН МАРКЪЛ РОДИ!

"Меган и аз станахме родители на момче тази сутрин - много здраво момче. И майката, и бебето се чувстват невероятно добре. Това е най-удивителното преживяване, което мога да си представя. Немислимо е как всяка жена прави това. И двамата с Меган сме много развълнувани и благодарни на всички за прекрасната подкрепа. Наистина е невероятно, затова искахме да го споделим с вас", каза гордият принц Хари пред репортери.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗАГУБИ ОТ КВАЛИФИКАНТ НА СТАРТА В МАДРИД

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна от квалификанта Тейлър Фриц още в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Първата ни ракета загуби след два тайбрека с 6:7(8), 6:7 (4). Така, мач между Григор и Новак Джокович няма да има, а американецът ще се изправи срещу световния номер едно в следващия кръг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com