През 2011 г. атаката върху съда е била най-голяма

3487
През 2011 г. атаката върху съда е била най-голяма
БХК отчита видим напредък на юриспруденция на Върховния административен съд по прилагане на антидискриминационния закон

2011 г. е годината на атаката върху съда, каквато в предишните години не беше имало. Това заяви в интервю за БНР зам.-председателят на Българския хелзинкски комитет и директор на правната програма адвокат Маргарита Илиева относно представянето на годишния доклад за правата на човека на БХК.

"Политиката на правителството, а и не само - парламентът също взе своето участие в тази тенденция. Тук визирам и управляващи, и опозиция с избора в края на годината на нови инспектори към Инспектората на ВСС. През цялата година политиката на правителството най-вече беше на агресивна, неотклонна атака. Някои случаи, както когато вицепремиерът Цветанов се закани, че ще кръщава полицейски акции на собствените имена на съдии, за да ги накаже за това, че не са наложили мярка за неотклонение - такива прояви симптоматични за амбицията на изпълнителната власт да подчини съда, минаха всяка граница, станаха безпрецедентни. Също така миналата година започна гонението на опонентите на властта в лицето на видни магистрати от Съюза на съдиите посредством "дисциплиниране". 2011-та е годината, в която външни институции, Европейската асоциация на съдиите и специалният докладчик на ООН за независимостта на съда и адвокатите направиха доста ясни констатации за това колко е алармиращо тревожно положението с намесата и злоупотребата с изпълнителна власт във върховенството на закона и независимостта на съда", коментира тя.

Немска оценка: От враждата между МВР и съда печели престъпността!

Няма смисъл от вражда между органи на властта, чието предназначение е да служат на държавата. От това печели само престъпността. Това...

Илиева подчерта, че полицейското насилие е продължило да бележи ръст. Тя добави: "Тук може да се открои като позитив от друга страна, че същото това МВР през миналата година направи проект за промяна в закона, който да ограничи полицейския произвол при употребата на сила и оръжие."

БХК отчита видим напредък на юриспруденция на Върховния административен съд по прилагане на антидискриминационния закон в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество