Немска оценка: От враждата между МВР и съда печели престъпността!

4522
Немска оценка: От враждата между МВР и съда печели престъпността!
Проблемът е по-скоро човешки, смята съветникът по международните въпроси в Баварското държавно министерство на правосъдието Хелмут Палдер

Няма смисъл от вражда между органи на властта, чието предназначение е да служат на държавата. От това печели само престъпността.

Това заяви в предаването "Преди всички" на БНР Хелмут Палдер – съветник по международните въпроси в Баварското държавно министерство на правосъдието, относно конфликта между полицията и съда.

Кабинетът закрива 3000 щатни бройки в МВР

Правителството ще решава за закриване от днес на 3000 щатни бройки в МВР. Така числеността в МВР ще стане 55 170 щатни бройки след редо...

Трябва да се има предвид, че до момента нямаше българско правителство, което от самото начало на управлението си да се обяви така остро и ясно срещу престъпността. Сега проблемът е по-скоро човешки. Имате много силен министър-председател, който от десетилетия се бори с престъпността. Също имате много силен като характер и личност министър на вътрешните работи. В лицето на г-жа Попова имахте много силен министър на правосъдието. Конфликтът по-скоро е между тези три изключително силни личности, обясни той.

Палдер подчерта, че успехът на един съдия не е в това да е осъдил възможно най-много хора: Възможно най-добрият критерий за успех на съдиите биха били справедливите присъди, които той е издал. Успехът на един съдия започва и по-рано. Това е именно при разследващите органи, при полицията, при прокуратурата, които са успели да намерят виновните, които да бъдат изправени пред съда. Никога няма да успеете да принудите един съдия да издаде присъда, за която той не е убеден. Естествено има и присъди, които не са правилни, а също не изключвам възможността да има присъди, взети неправомерно, т.е. че има замесена корупция при вземането им. Искам да предупредя обществото – да не се приема всяка оправдателна присъда като следствие на неправомерни действия. Водил съм разговори и с вътрешния министър по този въпрос.

Въпреки всичко Хелмут Палдер в оптимист за съдебната реформа в България.

Действително има неща, които ние все още критикуваме и които бихме могли да подобрим, но човек, който затъва в песимизъм, предава сам себе си. В никакъв случай не трябва да се пренебрегва напредъкът, който България постигна през последните години. Трябва да се признаят всички стъпки напред в тази система. ЕК критикува преди всичко темпото, с което реформата в съдебната система в България напредва, т.е. за нея това не е достатъчно бързо. Това е една основателна критика. Но трябва да се знае, че България имаше много други задачи за изпълнение, освен борбата с корупцията. Основните проблеми, свързани с поръчковите убийства и организираната престътпност, вече се разрешават. Нападенията и грабежите на чужди граждани по магистралите също са спрени. А обикновената престъпност не е по-висока от тази в другите европейски държави. Но действително корупцията е болна тема.

Съдиите в безпокойство: Насажда се агресия срещу съда

Съюзът на съдиите в България (ССБ) изразява безпокойство от опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната в...

Неговото лично впечатление е, че Европа иска повече от България отколкото от старите страни-членки по отношение на корупцията. Положителен знак, според Палдер, би бил приемането на Закона за имуществото, придобито от престъпна дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com