"Спаси София" става "Спаси България"

985
"Спаси София" става "Спаси България"

"Спаси София" напуска рамките на столицата и вече ще предава опит, ще подкрепя граждански инициативи в други градове и ще помага за проблемите, свързани с инфраструктурата и градски транспорт.

Новата организация ще служи като платформа за комуникация и сътрудничество между различни граждански организации из страната, фокусирани върху транспорта, развитието и благоустройството на българските градове.

"Спаси София" с анкета за управлението на Фандъкова

От организацията "Спаси София" са създали анкета относно управлението на Йорданка Фандъкова. Поводът е 6 месеца от встъпването ѝ в трет...

Идеята произлиза от успеха на инициативите "Спаси метрото" и "Спаси София". За малко повече от една година събраха близо 20 000 последователи; предложиха нова визуална информация за метрото; инициираха нови правила за създаването на БУС ленти; предложиха нощен транспорт в София; организираха и участваха в десетки събития и работни групи, както и в европейското издание на конференцията на ООН за градско развитие – Хабитат III.

Новоучредената фондация е регистрирана с дейност в обществена полза и ще е платформа за обмен на опит, идеи и проекти между различни граждански организации в българските градове. Основната тематика е градска среда и планиране, градски транспорт, мобилност, устойчивост и достъпност. Целта е Спаси България да окаже подкрепа на гражданското общество в другите български градове, където проблеми не липсват и където комуникацията с институциите е затруднена.

За постигането й фондацията ще се фокусира върху подпомагането на общинските и държавни институции в провеждането на политики за развитието на градовете; подобряване комуникацията между институции и граждани; увеличаване тежестта на мненията и позициите на неправителствения сектор в процеса по взимане на решения; подпомагане на местни организации за защита на обществения интерес.

Името цели да провокира, да накара всеки да попита първо “От какво да спасявам?” и най-вече – “Защо аз?”. В платформата могат да се включат най-различни граждански организации с фокус градска среда и транспорт. Платформата започва своята работа с инициативите Спаси метрото, Спаси София, Инфраструктура за Варна и Спаси Карлово.

"Спаси София" към кмета на Бургас: Обяснете на Фандъкова как се управлява град

Неправителната организация "Спаси София" се обърна към кмета на Бургас Димитър Николов с молба да "се отбие до кабинета на столичния км...

Първоначалната регистрация на фондацията е била отказана заради името. Според решението на съдия Лилия Илиева, не било възможно да се обхващат теми касаещи само градовете - екипът трябвало да се заеме с престъпността и проблемите на малките населени места и селата. Регистрацията на такава фондация “не вещае нищо добро за спасението на България” пише още съдия Илиева. При повторната си регистрация в съда, екипът на “Спаси България” получава положително решение.

“С достатъчно ентусиазъм, ясни и аргументирани послания и взаимна подкрепа можем да помогнем на градовете ни. Нека докажем, че из страната има множество будни българи готови да изискват и защитават устойчивото, зелено, мобилно и модерно развитие на градовете ни”, апелират от “Спаси България”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Тиквички - как влияят на  холестерола
Тиквички - как влияят на холестерола

Тиквичките предлагат много хранителни ползи за тялото ни. Една порция нарязани тиквички (една чаша) съдържа 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко...