Най-важните новини за деня: 23 май 2024 г.

2510
Най-важните новини за деня: 23 май 2024 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 май.

ГЛАСУВАНЕ С МАШИНА И НА ХАРТИЯ: ВАЖНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ИЗБОРИТЕ 2 В 1

Не може да гласуваш с машина на изборите 2 в 1 само на единия вид избор, а на другия - с хартия. Начинът на гласуване се избира и за двата вота, ако избирателят иска да упражни правото си и на двата. С други думи - ако искаш да гласуваш с машина и ще гласуваш както за български депутати, така и за европейски, тогава гласуваш с машина и на двата вота. Ако искаш да е с хартиена бюлетина, също - гласуваш и на двата вота с хартия. Това уточни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

МЕСЕЦ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ: И ПОСЛЕДНОТО РАЗКЛОНЕНИЕ НА "БАРСЕЛОНАГЕЙТ" ВЕЧЕ Е В ИСТОРИЯТА

На 10 май, около месец преди предсрочните парламентарни избори, Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила отделеното от „Барселонагейт“ досъдебно производство, което се водеше за пране на пари в Турция. Това бе последното разклонение от основното дело, по което бе поискан имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

СИНДИКАТИТЕ ИСКАТ, РАБОТОДАТЕЛИТЕ НЕ ДАВАТ: СБЛЪСЪК ЗА ТОВА КОЛКО ПАРИ НИ ТРЯБВАТ, ЗА ДА ЖИВЕЕМ ДОБРЕ

Сблъсък между работодателите и синдикатите колко да е минималната работна заплата през 2025 г. Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обясни пред БНТ, че не само българското законодателство по въпроса е погрешно, а самата европейска директива за мининални работни заплати води до намаляване на конкурентоспособността на Европа. 

СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ 4 ЧАСА ДЕБАТИ: НЕ СТАНА ЯСНО КОЙ Е ВИНОВЕН ЛИФТОВЕТЕ ДО ВИТОША ДА СПРАТ

Повече от 4 часа продължи извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) относно изясняване на обстоятелствата, довели до постоянното спиране на работата на всички въжени съоръжения, осигуряващи достъпа от София до Природен парк „Витоша“. Така и не стана ясно какво ще е бъдещето на съоръженията.

"ЧАС ПО-СКОРО РСМ ДА ПРОМЕНИ РЕТОРИКАТА СИ": РАДЕВ КАНИ СИЛЯНОВСКА В БЪЛГАРИЯ (СНИМКИ)

"България очаква от Република Северна Македония час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата, подчерта президентът Румен Радев пред медиите в Рим. Според него РСМ трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа като изпълни всички изисквания, които се представят от ЕС, така, както е било за всяка страна членка.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ФОНДАЦИЯ "МАКЕДОНИЯ": РУСИЯ И СЪРБИЯ СПЕЧЕЛИХА ИЗБОРИТЕ ТАМ (ВИДЕО)

Бъдещият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски използва в свой официален пост за срещата си с австрийския посланик в Скопие Мартин Памер само термина Македония, вместо конституционното наименование Северна Македония. Тръгва ли страната по антиевропейския път - на този въпрос в Студио Actualno ще отговори председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

ДЖОРДЖ ФРИДМАН С АНАЛИЗ КОГА ИДВА ИСТИНСКАТА СВЕТОВНА КРИЗА И ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, БАЛКАНИТЕ И РУСИЯ

Съединените щати ще се опитат да се оттеглят колкото се може повече от Европа, защото я считат за риск. Но кой ще запълни вакуума и влизаме ли в Трета световна война - американският политолог Джордж Фридман даде интересни отговори в интервю за Виктория Петрова и bTV. Той е основател и директор на частната информационно-аналитична разузнавателна компания "Стратфор".

СМЪРТОНОСНА ПОМОЩ ОТ КИТАЙ ЗА ПУТИН? РУСИЯ СЕ ХВАЛИ ОТ ФРОНТА, НО ПОНАСЯ ТЕЖКИ ЗАГУБИ (ВИДЕО)

Разузнаването на САЩ и Обединеното кралство разполага с доказателства, че Китай „сега предоставя или ще предоставя“ смъртоносна военна помощ на Русия. Това изявление направи британският военен министър Грант Шапс на 22 май, но съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан го постави под въпрос.

НИКОЙ НЕ ДАВА PATRIOT НА УКРАЙНА: ИНИЦИАТИВАТА НА ГЕРМАНИЯ СЕ ПРОВАЛЯ

Германия отговори на призива на Украйна за повече противовъздушна отбрана, като обеща да изпрати някои от собствените си системи и привлече помощта на други съюзници, но почти никой друг не последва примера на Берлин.

ПУТИН НАРЕДИ ДА СЕ ОТНЕМАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ПАРИ И ИМУЩЕСТВО В РУСИЯ: КАТО КОМПЕНСАЦИЯ

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подписа указ, с който се разрешава като компенсация за "нанесени щети от изземване на руска собственост в САЩ" да се върши същото в Русия с американска собственост.

"ХОРА НА ПУТИН НЯМА ДА СЕ ДОПУСКАТ В ЕС": ДЕБАТЪТ МЕЖДУ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на Европейската комисия изложиха своите виждания за бъдещето на Европейския съюз след изборите на 9 юни и спориха по най-наболелите теми като сигурност, миграция и климат.

АНАЛИЗ: ВОЙНАТА НА НЕТАНЯХУ ПРЕОБРЪЩА ЕВРОПЕЙСКАТА ПОДКРЕПА ЗА ИЗРАЕЛ

В Европа, която отдавна е жизненоважен източник на подкрепа за Израел, политическият център на тежестта се отдалечава от правителството на премиера Бенямин Нетаняху. Испания, Ирландия и Норвегия обявиха, че ще признаят палестинската държавност въпреки яростната съпротива на Израел и САЩ. Повечето европейски правителства пък предложиха недвусмислена подкрепа на Международния наказателен съд тази седмица, след като той поиска заповеди за арест на израелския премиер и министър на отбраната, заедно с лидерите на Хамас, пише в анализ The New York Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 юни 2024 г. (понеделник)

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Най-важното за деня, 15 юни

Прогноза за времето - 16 юни 2024 г. (неделя)

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Кой има имен ден днес, 15 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 15 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 17 юни 2024 г. (понеделник)
Прогноза за времето - 17 юни 2024 г. (понеделник)

На 17 юни, понеделник, атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. Следва подробна прогноза на времето. През...