Тиквички - как влияят на холестерола

66551
Тиквички - как влияят на  холестерола
Снимка: iStock

Тиквичките предлагат много хранителни ползи за тялото ни. Една порция нарязани тиквички (една чаша) съдържа 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко от половин грам мазнини, 3,9 грама въглехидрати, включително 1,24 грама фибри и около 3,1 грама (естествена) захар.

Как тиквичките влияят на нивата на холестерола?

Известно е също, че този зеленчук поддържа здравето на сърцето, благодарение на съдържанието на фибри, калий, магнезий и витамин К, съобщава изданието The Health Site. В коментирания зеленчук се съдържа пектин, вид разтворими фибри, които се свързват с холестерола в стомашно-чревния тракт, като го отделят от тялото през отделителната система, вместо да се абсорбира в кръвта.

Засаждане на тиквички - поръсете почвата с това, за да е богата реколтата

Приемът на фибри също може да допринесе за нормалните нива на кръвното налягане, което е от решаващо значение за оптималното здраве на сърцето. Междувременно калият и магнезият са електролити, които играят жизненоважна роля за нормалния сърдечен ритъм. Витамин К е неразделна част от здравословното съсирване на кръвта, друг важен аспект на цялостното здраве на сърцето, съобщава още медицинският портал.

Други ползи за здравето от тиквичките

Те са богати на антиоксиданти, необходими за поддържане на имунното здраве. В тях се съдържа изобилие от витамини А и С и множество растителни съединения, включително полифеноли и каротеноиди, група растителни пигменти. Всички тези микронутриенти са антиоксиданти, които помагат на тялото да намали възпалението и да се бори със свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които, натрупвайки се в големи количества в тялото, могат да доведат до почти всяко хронично заболяване.

Тиквичките съдържат важни хранителни вещества за здравето на очите. Двата каротеноида, открити в състава им, лутеин и зеаксантин, са свързани с подобряване на здравето на очите, както и витамин А. Лутеинът и зеаксантинът всъщност се натрупват в ретината, помагайки за предотвратяване на свързани с възрастта очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация.

Разтворимите фибри в състава на коментирания зеленчук са полезни за здрави чревни бактерии. Високото съдържание на вода в тиквичките е не само хидратиращо – то също така ще подпомогне храносмилането, ще улесни усвояването на хранителните вещества и ще предотврати често срещани проблеми като запек.

В допълнение към всички горепосочени хранителни вещества, открити в този зеленчук, в състава му влизат още витамините от група В, фолиева киселина и витамин В6. 

Засаждане на тиквички - кое е най-доброто място в градината

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тези симптоми издават стареене на тялото

За какво са полезни доматите?

Лекар: Всички пренебрегваме тази билка, но това е голяма грешка

Тази евтина храна пази сърцето и помага за отслабване

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Лекар: Вредни ли са яйцата за сърцето?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com