Съдебната такса от 4% пада, била незаконна

5774
Съдебната такса от 4% пада, била незаконна

Таксата от 4% върху материалния интерес, която всички граждани и фирми плащат, за да започнат дело за имоти или пари, е възможно да отпадне. Върховният административен съд (ВАС) я отмени, но решението му не е окончателно. Таксата беше оспорена от адвокат Иван Груйкин, предаде БЛИЦ.
Според ВАС текстът от тарифата, който регламентира, че за да заведе граждански иск, всеки трябва да плати на държавата 4 на сто от материалния интерес или най-малко 50 лв., е незаконен. Ако следващата инстанция - петима магистрати от ВАС, също реши, че таксата е незаконна, правителството ще трябва по спешност да приеме нова. Няма пречка тя пак да е 4%, но размерът ще бъде подложен на обсъждане. Това ще е възможност за бизнеса да настоява за намаляването. Предприемачите най-много се жалват от таксата, защото водят дела за големи суми.

Причината е пропуск в процедурата по приемането на тарифата. През 2008 г., когато е била проект, тя не е била публикувана на сайта на Министерството на правосъдието, а след това не са дадени 14 дни на всеки заинтересован да даде становището си за нея. С този аргумент би трябвало да падне цялата тарифа за гражданските дела, но тъй като Груйкин е оспорил само един текст от нея, останалите не са коментирани от съда.

Делото срещу най-масовата съдебна такса се води вече 2 години. Груйкин настояваше за падането на 4-те процента, тъй като са прекомерно високи и ограничават достъпа до правосъдие. Освен това таксата не е обвързана с разходите на съда. Дело за 100 000 лв. може да е сложно и времеемко, но и много просто, т. е. да не струва на държавата 4000 лв. ВАС обаче не е обсъдил доводите срещу размера на таксата, защото е намерил процедурния пропуск.

Редактор: Сияна Любомирова

Съдебната ни система отново проблем в евродоклада

Съдебната ни система се очертава като основен проблем и в този евродоклад за България, предаде БГНЕС. Докладът е междинен и в него ням...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com