Танева: Помощите за фермерите ще бъдат разпределени справедливо

3755
Танева: Помощите за фермерите ще бъдат разпределени справедливо
Снимка: БГНЕС

Помощите, които ще получат българските фермери до края на годината, ще бъдат справедливо разпределени. Това каза пред журналисти във Велико Търново Десислава Танева, министър на земеделието и храните, предаде „Фокус“.

По думите й, най-справедливото решение означава еднакво недоволство от всички страни, които са заинтересувани от това решение. „Това е така, защото безспорно, този пакет е недостатъчен да компенсира всички загуби, но той е в повече, като относителна тежест, спрямо пакетите на други страни – членки. Това е положително за страната ни, че от 0,6 % производство на краве мляко в ЕС, България защити пакет 1,4% от общия пакет“, обясни още министър Танева.

Фермерите, които горят храсти, няма да получат субсидии

От 220 регионални пожара само 6 са умишлени, а 4 от мълнии. Всички останали са плод на небрежност”, заяви министъра на земеделиет...

Според нея справедливо разпределение, означава критерият да е принципен, спрямо всички заинтересовани страни. Тя подчерта, че такива са и глава животно и количество продадено мляко, със съответния документ.

„Аз лично съм привърженик на документите и фактурите, с които се доказва продаденото мляко, защото това е също инструмент за мотивиране изсветляването на сектора, което ще доведе до равнопоставеностна всички производители в страната“, каза още министър Десислава Танева. На въпрос какви са ставките за директни плащания, които ще получат по схемите овцевъдите и говедовъдите, тя отговори, че схемите са общо 10 – шест европейски и още четири национални.

По думите й, индикативните ставки все още не са приключени. „Преди оторизацията ние ще ги обявим публично. Мога да кажа, че с изключение на подпомагането на глава животно в овцеферми от 50 броя нагоре, което е национална преходна помощ, единствено то в порядъка на миналогодишното плащане, към момента е около 39 лв. на глава. Във всички останали схеми ставките са значително по-високи. Това е рекапитулацията или начина, по който този пакет от 250 млн. лв., който ще се получи по различните инструменти за подпомагане, ще се разпредели“, обясни още експертът. По думите й, новото е, че дори в малките ферми, тези с до 50 овце, има добра индикативна ставка на глава животно, каквато не е получавана до сега. Според нея, всички тези помощи са насочени главно към малкия и средния бизнес у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com