Властта подготвя децентрализиране на здравната каса

135822
Властта подготвя децентрализиране на здравната каса

Подготвяме първи стъпки за децентрализация на здравната каса. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова в рамките на блиц парламентарния контрол, предаде „Фокус”.

Атанасова попита какви мерки ще предприеме правителството по отношение на това българските граждани да се осигуряват така, че да няма недостиг в здравната каса.

„Вярно е, че в последните десетина години здравната система функционира в режим на перманентен недостиг на средства”, призна Орешарски. „НЗОК изпитва сериозни трудности с финализиране на тази година. Дори чисто алгебрично да погледнете каква част е изразходвана за първото полугодие, ще видите че е над 50 на 100. Мерките, които ще предприемем ще бъдат дискутирани при проектобюджета за следващата година”, обясни премиерът.

По думите му са набелязани редица мерки по промяната на механизмите на търговете, с които се доставят лекарствата. „Имаме амбицията за скъпоструващи лекарства да въведем централизирани търгове, за да се намали стойността на лекарствата. Други мерки са насочени към по-добра събираемост на здравните осигуровки. Значително нараства броят на здравно неосигурените през последните години. Подготвяме първи стъпки за децентрализация на здравната каса, демонополизация, по-ефективен контрол. Монополното положение на НЗОК е в основата на трудно въвеждане на механизмите за събиране и разходване на средствата”, каза още министър-председателят.

В реплика Десислава Атанасова зави, че премиерът и здравният министър си противоречат в изказванията. „Редно е, когато има дебат и когато има позиция, тя да е еднаква. С удивление установявам, че министърът на здравеопазването в последните няколко седмици си противоречи с казаното от вас. Таня Андреева отрече, че ще има различно възлагане на обществените поръчки за 2014 г. по отношение на лекарствените продукти.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова твърдеше, че няма да има връщане на лекарствоснабдяването. Моля, когато обсъждате идеи, да го правите толкова публично и прозрачно, за да могат и тези български граждани да вземат отношение”, коментира Атанасова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com